Medisinene du ikke må ta med melkeprodukter

Melkeprodukter kan redusere virkningen av flere typer medisiner.

MELK OG MEDISIN: Visse medisiner bør ikke inntas sammen med melkeprodukter. Foto: jajam_e / Shutterstock / NTB
MELK OG MEDISIN: Visse medisiner bør ikke inntas sammen med melkeprodukter. Foto: jajam_e / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Virkningen av medisinen du tar kan påvirkes av maten du spiser. Vi har tidligere sett på hvordan grapefrukt og andre sitrusfrukter kan påvirke medisinen din.

Også andre typer matvarer kan påvirke hvordan medisinen opptas, fordeles og nedbrytes i kroppen. Melk og melkeprodukter er en av dem. Det ser vi nærmere på her.

Disse medisinene bør du ikke ta sammen med melkeprodukter

Du bør ikke innta melkeprodukter samtidig som visse typer antibiotika. Årsaken til dette er at virkningen av medisinen blir mindre, da det absorberes mye mindre av medisinen.

Det gjelder følgende typer antibiotika:

Tetrasyklin:

Dette er en gruppe antibiotika som blir brukt til blant annet behandling av alvorlig akne, bakterielle luftveisinfeksjoner, forverring av kols og kjønnssykdommer forårsaket av klamydia. Noen ganger blir medisinen også brukt mot borreliose, hvis pasienten er allergisk mot penicillin.

Tetrasyklin virker dårligere hvis du tar den samtidig med melk eller andre melkeprodukter som yoghurt og ost. Det er fordi kalken i melkeproduktene binder seg til medisinen, og gjør at tarmen opptar mindre av den. Resultatet er at kroppen risikerer å ikke få den mengden medisin som er nødvendig for at infeksjonen blir bekjempet.

Opptaket av tetrasyklin blir påvirket av selv små mengder melk. Unngå derfor å ta medisinen samtidig med melk, selv om det bare er en liten mengde, i for eksempel kaffen eller teen.

Virkningen av tetrasyklin blir også redusert hvis du tar kosttilskudd med innhold av jern, kalsium, magnesium, aluminium og sink, eller syrenøytraliserende midler.

Eksempler på tetrasykliner som er markedsført i Norge er doksysyklin, lymesyklin, oksytetrasyklin og tetrasyklin.

Ciprofloxacin

Ciprofloxacin er en annen type antibiotika, som blant annet blir brukt til urinveisinfeksjoner, infeksjoner i mage- og tarm, blodforgiftning og visse tilfeller av bindevevsinfeksjoner.

Også denne medisinen virker dårligere ved samtidig inntak av melkeprodukter eller kalsiumtilskudd. Jern reduserer også virkningen av ciprofloxacin.

Du behøver ikke sløyfe melken helt

Selv om du får en av de ovenstående preparater, behøver du ikke kutte ut melken fra kostholdet ditt. Det handler i stedet om tidspunktet for når du inntar melkeproduktene i forhold til når du tar medisinen.

Når det gjelder tetrasyklin blir det anbefalt at det går minst tre timer mellom inntaket av medisinen og inntaket av melkeproduktene.

For ciprofloxacin er det anbefalt at du tar medisinen én til to timer før du inntar melkeproduktene, eller minst fire timer etter.

Er du usikker?

Det er alltid en god idé å lese pakningsvedlegget på medisinen. Her står det opplyst hvordan medisinen skal tas, og om du skal unngå matvarer, som for eksempel melkeprodukter.

Hvis du fremdeles er usikker på om medisinen du får blir påvirket av melkeprodukter, eller andre matvarer, kan du snakke med fastlegen om dette.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer