Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

Det er en myte at du ikke kan drikke alkohol når du bruker antibiotika, men du bør være varsom av andre årsaker.

JA, DU KAN: På 50- og 60-tallet ble det anbefalt at du ikke drikker alkohol ved bruk av antibiotika, men slik er det ikke i dag. Foto: NTB Scanpix
JA, DU KAN: På 50- og 60-tallet ble det anbefalt at du ikke drikker alkohol ved bruk av antibiotika, men slik er det ikke i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

– Alkohol ødelegger ikke effekten av antibiotika, har lege og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, slått fast til Lommelegens lesere.

Han forteller at forvirring rundt alkohol og antibiotika stammer tilbake til 50-tallet.

- Alkohol gjør at man produserer mer urin, og på 50- og 60-tallet var antibiotikadosene små, spesielt var penicllindosen lav. Alkohol gjør at man skiller ut mer antibiotika i urinen, slik at den gangen var man redd for at man ikke ville få tilstrekkelig effekt. Men i dag bruker man mye større doser, så denne bekymringen har vi ikke lenger, sier Madsen.

LES OGSÅ: Derfor skal medisiner oppbevares mørkt

Ikke lurt å drikke alkohol når du er syk

Det finnes mange årsaker til at en person bruker antibiotika, men kjennetegnet er at legen din mener at du har en infeksjon i kroppen som trenger behandling av antibiotika. Steinar Madsen advarer derfor likevel mot å drikke alkohol ved antibiotikabruk.

- Ikke på grunn av antibiotikaene, men når man er syk er det ikke lurt å drikke alkohol. Det er sykdommen man må ta hensyn til, sier Madsen.

Han mener det er sykdommen som er avgjørende for om du bør drikke alkohol eller ikke.

ANTIBIOTIKA: Bruks mot bakterier.  Foto: NTB Scanpix
ANTIBIOTIKA: Bruks mot bakterier. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alkohol svekker immunforsvaret, som igjen kan svekke behandlingen. Har du da for eksempel lungebetennelse er det ikke lurt å drikke alkohol, sier Madsen.

Antibiotikasenteret for primærmedisin bekrefter dette. Ifølge deres nettside er det ingen medisinske motforestillinger mot å ta et glass vin når man går på antibiotika.

EKSPERT: lege og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen Foto: Statens Legemiddelverk
EKSPERT: lege og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

Ikke bruk alkohol sammen med metronidazol

Antibiotika brukes til å behandle infeksjonssykdommer utløst av bakterier. Ifølge Madsen virker antibiotika enkelt forklart på to måter:

  • Antibiotika som hindrer bakterier å formere seg
  • Antibiotika som dreper bakterier

Det er i Norge i dag rundt 50 ulike antibiotika i bruk. Av disse er det ett som ikke fungerer sammen med alkohol – metronidazol. Metronidazol er en type antibiotika som ofte brukes mot tarminfeksjoner og underlivsinfeksjoner

- Dette er et legemiddel som ikke går sammen med alkohol. Den hindrer nedbrytning av alkohol i kroppen, og du kan få en antabuseffekt som gjør at du blir skikkelig dårlig og får voldsom kvalme, sier Madsen.

Han påpeker at ikke alle vil bli dårlige ved å kombinere alkohol og metronidazol, men at noen kan bli skikkelig dårlige og at det kan være direkte skadelig.

image: WHO: Alkohol er en av hovedårsakene til kreft i nordiske land

WHO: Alkohol er en av hovedårsakene til kreft i nordiske land

I en artikkel fra 2014 i tidsskrift for leger påpekes det imidlertid at risikoen for interaksjoner mellom metronidazol og alkohol er liten. Et forsiktig inntak av alkoholsammen med metronidazol anser vi ikke som absolutt kontraindisert, skriver forfatterne.

NHS - de britiske helsemyndighetene advarer også mot å drikke alkohold hvis du får medisin som inneholder tinidazole – en antibiotika som noen ganger gis til pasienter på samme indikasjon som metronidazol, men også til pasienter med bakterien Helibacter pylori i magen.

Antibiotika og trening

På samme måte som antibiotika, er trening uproblematisk i seg selv ved antibiotikabruk.

- Igjen er det sykdommen som er problemet, ikke antibiotikaene, sier Madsen. Også med trening bør man likevel være forsiktig.

- Hardtrening regnes ikke som bra ved infeksjon. Det er ikke antiBbiotikaene, men sykdommen som avgjør, sier Madsen

Revisjon 11.05.2020, Elisabeth Lofthus, sykepleier

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-