Hvordan bruke medisiner?

Medisiner brukes for å helbrede sykdom, lindre plager eller forebygge sykelige tilstander.

Ulike måter å ta medisinen påNår en medisin kommer inn i blodet, fordeles den rundt i hele kroppen, ikke bare til de cellene og organene hvor vi ønsker at den skal virke. Dette gjelder medisiner vi tar gjennom munnen (tabletter, dråper, mikstur), og medisiner som settes med sprøyte, men det gjelder faktisk også de fleste andre legemidler. Virkestoffene i nesespray, salver, stikkpiller og medisiner til å puste inn tas også opp i blodet, i større eller mindre mengder. Til og med stoffer i øyedråper kan komme inn i blodet.

Ikke alle kan ta alle typer medisiner, og dosen du trenger, avhenger av alder, kroppsvekt og tilstanden du behandles for. Les bruksanvisninger og produktomtaler nøye før du begynner å bruke en medisin.

Nytten større enn risikoen?Bruk av medisiner må alltid innebære en avveiing mellom nytte og risiko, mellom ønsket virkning og muligheten for å kunne få bivirkninger. Men når man først bestemmer seg for en behandling, er det en fordel at den gjennomføres helhjertet. For eksempel vil for små doser av depresjonsmedisiner (antidepressiva), en for tidlig avsluttet antibiotikakur, eller epilepsimedisiner som bare tas av og til, ikke virke godt nok og føre til problemer. Ta medisinen slik den er forskrevet. Hvis du får plagsomme bivirkninger eller føler at du ønsker å slutte med et medikament, bør du snakke med legen først. Da kan dere diskutere saken og finne fram til en løsning i fellesskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antibiotika eller ikke?Bruken av antibiotika diskuteres mye for tiden, både i medisinske fagmiljøer og blant folk flest. Årsaken er at et stort forbruk av antibiotika over hele verden gjennom mange år, har ført til økende problemer med motstandsdyktige bakterier. For å forebygge en situasjon der mange antibiotika ikke har effekt mot sykdomsframkallende bakterier, er det viktig at antibiotika bare brukes når det virkelig er behov for dem.

Vanedannende medisinerBruken av vanedannende medisiner slik som sterke smertestillende tabletter og beroligende piller og sovetabletter, er en annen form for medisinbruk som er i søkelyset og under endring. Medisinene fører til avhengighet og gir abstinens når en slutter å ta dem. De kan forårsake uro, sløvhet og fall hos eldre, og de omsettes på det illegale markedet. Om medisinene har noen positiv virkning ved langvarig bruk er usikkert. Leger har blitt mer klar over skadevirkningene med tiden, og medisinene forskrives sjeldnere og i mindre pakninger enn før.