Hvilke sykdommer behandles med kortison?

Listen over sykdommer som kan eller skal behandles med kortison er meget lang. Ved noen sykdommer er kortison livreddende behandling, ved andre sykdommer kan kortison gi pasienten et bedre liv med mindre symptomer og plager.

De vanligste bruksområdene for kortison:

Kortison som salve og krem ved hudsykdommer.Mange har sikkert en kortisonsalve liggende i baderomsskapet. Kortison brukes mot psoriasis, eksemer og solforbrenning. Mange av salvene har i tillegg bakterie- eller soppdrepende stoffer i seg.

Kortisonsalvene deles opp i 4 grupper ut fra styrken: milde (gruppe 1), middels sterke (gruppe 2), sterke (gruppe 3) og ekstra sterke (gruppe 4). Salvene i gruppe 1 er reseptfrie i minstepakning, og de vanligste er Apocortal, Hydrokortison og Mildison. Salvene i de andre gruppene fås utlevert kun på resept.

Ved behandling av eksem er det fornuftig å starte med et sterkere stoff og så trappe ned i løpet av et par uker til lavere styrkegrader, eventuelt kan man bruke et sterkt og et svakt i en uke av gangen. Også svake salver skal trappes ned gradvis for å forhindre oppblussing av eksemet. Salvene skal smøres tynt på og gnis godt inn 1-3 ganger daglig, eventuelt krem om formiddagen og salve før natten.

Kortisonsalver kan gi tynn hud, strekkmerker og langsom tilheling av sår. Brukes salvene på hud som er betent med bakterier vil infeksjonen kunne blusse opp.

Generelle bivirkninger kan også komme spesielt hvis store hudområder behandles. Man skal være forsiktig med langvarig behandling eller sterke salver i ansiktet, i skrittet eller i armhulene.

Kortison finnes som salver og krem, som tabletter i forskjellige styrker, som injeksjoner til ledd, som intravenøse injeksjoner, som inhalasjon, som nesespray eller øyedråper.

Brukt med fornuft er kortison en av de mest verdifulle medisiner legen har tilgjengelig.

Lommelegens artikkelserie om kortison;
Hva er kortison?For lite eller for mye kortison - hva skjer da?Hvilke sykdommer behandles med kortison?
Har kortison noen bivirkninger?