Det er ifølge Folkehelseinstituttet såkalte ACE-hemmere som kan gi en kraftig reaksjon på hoggormbitt.
Hoggormen er Norges eneste giftige slange, og finnes i Sør-Norge. Det nordligste funnet av hoggorm er i Rana i Nordland.
Får enda lavere blodtrykk
- Det er en litt artig historie rundt ACE-hemmerne, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk.
- I Brasil finnes det en slange, det er en type hoggorm rett og slett. Når den går på jakt, produserer den en gift som gjør at dyrene den hugger i får et blodtrykksfall. De dør ikke, men blir liggende. Dette var det noen som oppdaget, og fant ut at man kunne utnytte. Det er denne giften som er utgangspunktet for ACE-hemmerne, forteller Madsen.
Han forteller at hoggormgiften har mange ulike stoffer, og disse blandet med ACE-hemmere gjør at du kan få en kraftigere reaksjon på et bitt.
- Hvis du blir bitt av en norsk hoggorm, er det veldig sjelden dødelig. Men hvis du bruker ACE-hemmere kan du få enda lavere blodtrykk og dermed få alvorlige reaksjoner, sier Madsen.

ACE-hemmere

I Norge er det ifølge Statens Legemiddelverk rundt 165.000 personer som bruker ACE-hemmere.
Dette er listen over de ulike medisinene som er på markedet i Norge:
- Legemidler som inneholder kaptopril: Captopril
- Legemidler som innholder enalapril: Enalapril, Enalapril Comp, Enalapril/Hydrochlortiazid, Renitec, Renitec Comp, Zanipress
- Legemidler som inneholder lisinopril: Lisinopril, Lisinopril/Hydroklortiazid, Zestril, Zestoretic
- Legemidler som inneholder ramipril: Ramipril, Triatec
- Legemidler som inneholder perindopril: Perindoprilarginin
- Legemidler som inneholder zofenopril: Zofenil, Zofenil Comp
Kontakt legevakt ved bitt
- Hvis du blir bitt og bruker en av disse medisinene, bør du holde den kroppsdelen som er bitt i ro og kontakte nærmeste legevakt, sier Madsen.
Ifølge fhi.no er det ved alvorlige forgiftninger aktuelt å gi antivenom (motgift), men ofte er det tilstrekkelig å behandler de symptomene som oppstår.