Har du spørsmål om medisin?

Ny nettside gir deg gratis svar fra leger og farmasøyter.

USIKKER? SPØR! Medisiner har ofte et vanskelig språk, mange kilder, og det er vanskelig å vite hva man kan stole på.  Foto: Scanpix
USIKKER? SPØR! Medisiner har ofte et vanskelig språk, mange kilder, og det er vanskelig å vite hva man kan stole på. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du spørsmål om medisiner du har fått på resept eller som du har kjøpt reseptfritt?

Da kan du stille ditt spørsmål på Tryggmedisin.no og få et personlig svar fra leger og farmasøyter. Tjenesten svarer innen to arbeidsdager, er gratis og du forblir anonym.

Tryggmedisin.no drives av Regionale Legemiddelinformasjonssentre (RELIS) ved Universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo, og svarene gis av erfarne leger og farmasøyter.

«I samråd med helsevesenet gir vi informasjon om medisiner til privatpersoner. Slik kan du få bedre kunnskap om medisiner som du eller noen nær deg bruker. Vi tror at økt kunnskap gir bedre forståelse og trygghet i behandlingen» står det på nettsiden.

LES OGSÅ: Slik melder du bivirkninger av medisin

Få har hørt om nettsiden

Nettsiden ble åpnet i oktober 2014, men trolig er det få som har hørt om den.

– Tjenesten er derfor neppe særlig kjent blant folk flest. Vi har per i dag mottatt rundt 230 henvendelser, sier Trude Giverhaug, farmasøyt og leder ved RELIS Nord-Norge, Universitetssykehuset Nord-Norge.

De fleste spørsmålene som kommer inn handler om legemidler som virker på nervesystemet.

– Det vil si sterke smertestillende, samt legemidler mot ulike psykiske lidelser. Vi får også inn en god del om legemidler til behandling av hjerte-karsykdommer, hormoner, infeksjoner, muskel- og skjelettplager. Det spørres både om virkninger, bivirkninger, legemidler/kosttilskudd/naturmidler som påvirker hverandre, forteller Giverhaug.

I TVIL? Det kan være vanskelig å finne riktig informasjon om legemidler på nettet. Nå kan du spørre en ekspert om råd - gratis! Foto: Scanpix
I TVIL? Det kan være vanskelig å finne riktig informasjon om legemidler på nettet. Nå kan du spørre en ekspert om råd - gratis! Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

Vanskelig å finne trygg informasjon om legemidler

– Har dere inntrykk av at en slik side har vært savnet hos forbrukeren/pasienten?

– I flere sammenhenger er det pasienter som har gitt uttrykk for at de leter etter legemiddelinformasjon på nettet, men at det er vanskelig å finne frem, forteller hun.

– Det er vanskelig språk, mange kilder, og vanskelig å vite hva man kan stole på. Ofte havner man på blogger eller diskusjonsfora og er henstilt til å stole på det andre brukere forteller. Vi har ikke tall eller undersøkelser som konkret viser at denne typen sider er savnet, men erfaringen med Trygg mammamedisin er god, påpeker Giverhaug.

Hun understreker at all informasjon som utgår fra RELIS; både til helsepersonell og til publikum, er produsentuavhengig.

– Det er erfarne leger og farmasøyter som svarer på spørsmål som kommer inn til Trygg medisin og til Trygg mammamedisin, sier Giverhaug.

http://www.lommelegen.no/artikkel/hvem-kan-du-hente-medisiner-p%C3%A5-apoteketLES OGSÅ: Hvem kan hente medisiner for deg på apoteket?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer