Graviditet og medisinbruk

Mange medisiner kan komme fra morens blod over i fosterets, via morkaken.

FosterskadeVi vet at noen medikamenter kan føre til fosterskade. Når det gjelder mange andre medisiner, vet vi ikke om de kan være skadelige for fosteret eller ei.

De første tre månedene viktigstI de tre første månedene av svangerskapet er fosteret særlig sårbart for ytre påvirkninger, blant annet for stoffer som kommer i blodet. Det er i denne tiden at organene til barnet lages. En grunnregel for gravide er at de ikke skal ta noen medisiner uten å forsikre seg nøye om at medisinen ikke kan gjøre skade. Den gravide og legen hennes må også vurdere om medisinen er nødvendig. Noen ganger er det viktigst, både for moren og for barnet, at moren behandles for en sykdom. Det gjelder for eksempel behandling av sukkersyke eller epilepsi.

Mange gravide er bekymret for medikamenter som de har tatt før de visste at de var gravide. Spør legen din i hvert enkelt tilfelle. En svært tidlig skadelig påvirkning fører enten til abort eller til at fosteret overlever og er friskt. Faren for misdannelser er størst fra 3.-4. fosteruke.