Forskriver 90 000 resepter daglig

Nå er det nærmest «umulig» å miste resepten.

Med e-resept har det blitt færre feilutleveringer av legemidler, ifølge Helsedirektoratet. Foto: All Over Press
Med e-resept har det blitt færre feilutleveringer av legemidler, ifølge Helsedirektoratet. Foto: All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Husker du før i tida da du fikk resepten din på et stykke papir? Nå er det så godt som historie.

80 prosent av dagens resepter er nemlig e-resepter, ifølge Helsedirektoratet. De gjenstående 20 prosent står i all hovedsak sykehusene for. Sykehusene skal også innføre e-resept, men dette er fortsatt under innføring og utprøving.

Hver dag forskrives det nesten 90 000 resepter, nærmere bestemt 40 millioner resepter i året.

– E-resept er svært godt mottatt av både pasienter, leger og apotekansatte. Med e-resept er det blitt færre feilutleveringer av legemidler, som gjør det tryggere for pasienten, sier Rune Røren, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet til Lommelegen.

LES OGSÅ: Nå kan du selv sjekke hva sykehuset får vite om deg

«Alle» bruker e-resept

Endringene fra å bruke papir til at alt skal gå elektronisk, har gått fort i helsevesenet. I 2010 var det utprøving av e-resept i to kommuner, mens den nasjonale innføringen begynte i 2011. I 2013 ble e-resept innført i hele Norge hos alle apotek, bandasjister og de fleste fastlegekontor.

I dag bruker 100 prosent av apotek og bandasjister e-resept, og tilnærmet 100 prosent av legekontorer, ifølge Helsedirektoratet.

LES OGSÅ: Spørsmål om journalsnoking

Fornøyd med e-resept

Legene er svært positive til e-resept, og har gitt følgende tilbakemelding:

  • Lett å bruke, og trenger ikke lenger sende fax eller ringe inn resepter til apotek
  • Sparer pasienten for å komme til kontoret og hente – det letter også legesekretærenes arbeid
  • Får bedre oversikt over pasientenes legemiddelbruk

Pasientene svarer også at de synes det er et enklere system, da de slipper å ta vare på resepten. I tillegg kan de gå på hvilket som helst apotek fordi resepten er tilgjengelig i en sentral database.

E-resept virker også tidsbesparende, da de slipper å dra innom legekontor for å hente resepter.

Apotekene synes det er fint at de slipper å skrive inn reseptinformasjon, da den fremkommer når resepten hentes fra databasen som legene sender til. E-resept forenkler også rutinene for refusjonsoppgjør.

LES OGSÅ: Overføres hele journalen fra den forrige fastlegen automatisk til den nye fastlegen?

140 000 sjekker reseptene sine i måneden

Hvis du lurer på hva som er gjort med reseptene dine, kan du logge deg på «Mine helse» på helsenorge.no med din elektroniske ID, og klikke på «Mine resepter». Helsedirektoratet har 140 000 innlogginger på «Mine resepter» i måneden. Du kan også logge deg inn direkte til reseptoversikten på mineresepter.no.

Du kan også be om «låst» resept hos legen. Da får resepten et referansenummer. Apoteket/bandasjisten trenger dette nummeret for å finne resepten og ekspedere den.

Husk at du nå alltid må vise legitimasjon når du henter ut egne medisiner fra resept, også når du skal hente ut medisiner på vegne av andre.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer