Forskjellen på legemidler, homeopatiske legemidler og naturmedisin

Slik kan du skille dem fra hverandre.

STORE FORSKJELLER:  Vet du hva som er forskjellen på legemidler, homeopatiske legemidler og naturmedisin? Foto: NTB scanpix
STORE FORSKJELLER: Vet du hva som er forskjellen på legemidler, homeopatiske legemidler og naturmedisin? Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er ikke alltid like lett å skille mellom legemidler, homeopatiske legemidler og naturmedisin.

Hva er egentlig forskjellen?

Dette er et legemiddel

Definisjonen på et legemiddel er at det er ethvert stoff, droge eller preparat som:

  • utgis for å være egnet til å forebygge, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter, eller påvirke fysiologiske funksjoner hos mennesker eller dyr
  • kan anvendes eller gis til mennesker eller dyr for å gjenopprette, endre, eller påvirke fysiologiske funksjoner gjennom en farmakologisk, immunologisk eller metabolsk virkning, eller for å påvise sykdom.

Kilde: Legemiddelverket.no

Generelt omfatter legemidler produkter til mennesker eller dyr som kan brukes til å forebygge eller behandle sykdom, eller som påstås å virke på denne måten. Produkter som ikke har noen fysiologisk effekt kan likevel klassifiseres som legemiddel dersom det har medisinske påstander.

Legemidler kan deles inn i ulike typer og omfatter: homøopatiske legemidler, plantebaserte legemidler og naturlegemidler som beskrevet i legemiddelforskriften.

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

Homeopatiske legemidler

Homeopatiske legemidler er produkter som er fremstilt etter homeopatisk tradisjon. Homeopati bygger på en teroi om at et stoff i sterkt fortynnet form vil kunne behandle samme symptomer som de symptomer stoffet vil gi, dersom det inntas ufortynnet av en frisk person.

– Prinsippet i homeopati er likhetsprinsippet. Det stoffet som kan fremkalle symptomer, kan behandle de samme symptomene. Derfor kan vi for eksempel bruke bjørkepollen i små mengder for å behandle pollenallergi, eller husstøvmidd i svært små mengder (potensert, den spesielle fremstillingsmetoden brukt ved framstilling av hom. medisiner) mot middallergi. Dette er det gjort flere studer på og effekten er klar, opplyser Tore Fosso, homeopat og leder for Norske Homeopaters Landsforbund (NHL), til Lommelegen.no.

Homeopatiske medisinflasker Foto: AFP, SCANPIX
Homeopatiske medisinflasker Foto: AFP, SCANPIX Vis mer

Homeopatiske medisiner er registrerte legemidler som kun selges på apotek.

– Homeopatiske legemidler er på mange måter regulert som legemidler - det finnes bestemmelser for hvordan de skal lages og markesføres. Ifølge europeisk regelverk skal homeopatiske legemidler registreres av myndighetene, men de blir ikke godkjent på samme måte som legemidler, forklarer Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Lommelegen.no.

Myndighetene går ikke god for noen virkning av homeopatiske legemidler, ifølge Madsen.

– Det eneste vi vil sikre oss er at de er fremstilt på riktig måte. Mange homeopatiske legemidler er basert på svært giftige stoffer, og vi må sikre oss at de er fortynnet på riktig måte slik at de ikke kan være skadelige. Vi arbeider nå med å gjennomføre registeringsordningen i Norge, sier fagdirektøren.

Fortynningsgraden er ofte angitt i desimalfortynninger D, som angir hvor mange ganger utgangsstoffet er fortynnet 10 ganger. D6 angir dermed at utgangsstoffet er fortynnet med en faktor 10-6, forklarer Legemiddelverket på nettsiden.

NHL-LEDER: Tore Fosso er homeopat og leder for Norske Homeopaters Landsforbund (NHL),
NHL-LEDER: Tore Fosso er homeopat og leder for Norske Homeopaters Landsforbund (NHL), Vis mer

LES OGSÅ: QR-kode på legemidler

Uenig i om homeopati virker

– Har homeopatiske legemidler noen effekt?

– Homeopatiske midler har ingen legemiddelvirkning. Eventuell virkning skyldes placeboeffekt. De er aldri skadelige, i og med at de ikke inneholder noen virksomme stoffer, sier Madsen i Legemiddelverket.

Det er leder for Norske Homeopaters Landsforbund (NHL) uenig i.

– Det at det ikke finnes stoff igjen i våre medisiner kan også diskuteres. Studier blir gjort der de finner nanopartikler av utgangsstoffet igjen i homeopatisk potenser. Her er forskningen i startgropen, så fremtiden er spennende, sier homeopat Fosso.

LEGEMIDDELVERKET: Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Foto: ROND SOLBERG/VG/SCANPIX
LEGEMIDDELVERKET: Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Foto: ROND SOLBERG/VG/SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ: Slik melder du bivirkninger av medisin

– Homeopatiske midler bør ikke erstatte medisinsk behandling

I 2012 ble alternative medisiner og behandlinger kjøpt av nær annenhver nordmann for til sammen 4,7 milliarder kroner, ifølge tall som E24 har fått av Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

– Vil Legemiddelverket anbefale noen å bruke homeopatiske legemidler eller naturmedisin?

– Homeopatiske midler og naturmidler har ingen virkning mot alvorlige sykdommer og kan absolutt ikke erstatte effektiv medisinsk behandling. Homeopatiske midler er i seg selv aldri skadelige, naturmidler er sjelden skadelige, så vi har ingen innvendinger mot at man prøver slike midler så lenge det ikke erstatter medisinsk behandling. Dersom du som pasient velger homeopatisk eller naturmedisinsk behandling av sykdommer bør det skje i samråd med fastlegen, råder Madsen.

– Det at det ikke finnes studier som viser at homeopati har effekt stemmer ikke. Det er blant annet studer som viser god effekt mot allergier, en ny stor studie viste signifikant effekt mot moderat til alvorlig depresjon hos kvinner i overgangsalder, sier homeopat Fosso og ramser opp eksempler:

  • Studier på infeksjoner i luftveger hos barn viser god effekt.
  • Barnediare i u-land er det gjort studie på, men god effekt.
  • En stor studie fra Tyskland der 3700 pasienter ble fulgt opp over 8 år viser «considerable improvement» fysisk å vel som psykisk og bedre livskvalitet. (ClaudiaWitt, mfl. Institutt for sosial medisin, Charite University, Berlin, 2008

LES OGSÅ: Salg av nesespray øker mest i Norge

​Naturlegemidler/naturmedisin

Dette er en type legemidler hvor virkestoffet eller virkestoffene har et naturlig utspring.

Virkestoffene utgjør en plantedel, dyredel, bakteriekultur, et mineral, salt eller en saltløsning som ikke omfattes av definisjonen av plantebasert legemiddel, ifølge Legemiddelverket.

Naturlegemidler er godkjent og merket med «Naturlegemiddel godkjent av Statens legemiddelverk», men det finnes per i dag ingen slike naturlegemidler på markedet i Norge.

LES OGSÅ: Nattlysolje - har det noe effekt?

NATURMEDISIN: Hylle i helsekostbutikk. Foto: Scanpix
NATURMEDISIN: Hylle i helsekostbutikk. Foto: Scanpix Vis mer

Naturmidler kan kjøpes i helsekosten og i enkelte dagligvareforretninger.

«Det stilles særskilte krav til sikkerheten av alle legemidler som selges utenom apotek. Bivirkningsrapporter og studier har vist at Johannesurt (prikkperikum, St Johns Wort, Hyperikum perforatum) kan påvirke effekten av andre legemidler. Disse naturlegemidlene selges derfor kun gjennom apotek,» ifølge Sykehusapotekene.no

De påpeker at naturlegemidler kan ha uheldige effekter, men at bivirkningene er som oftest milde. Lett magebesvær eller allergiske reaksjoner kan forekomme for de fleste matvarer, og det gjelder også naturlegemidler.

Disse personene er mest utsatt for bivirkninger av naturlegemidler:

  • Allergier
  • Alvorlige sykdommer
  • Nedsatt nyrefunksjon
  • Nedsatt leverfunksjon
  • Transplantasjoner
  • Høy alder (eldre)

Kilde: Sykehusapotekene.no

Gravide bør ikke bruke naturlegemidler, ifølge RELIS. Det er fordi det mangler dokumentasjon om virkning og trygghet for de fleste helsekostprodukter og naturlegemidler for gravide.

LES OGSÅ: Flere ser apotek som et alternativ til fastlegen

Forskjell på naturlegemidler og naturmidler?

– Er det noe forskjell i definisjon på naturlegemidler og naturmidler?

– Det er begrepsforvirring her – fordi vi har en blanding av offisielle betegnelser og mer folkelige navn, samtidig som man legger ulike betydninger i ordene, forklarer Madsen i Legemiddelverket:

– Naturlegemidler ble tidligere brukt offisielt av oss om det som vi i dag hovedsakelig kaller tradisjonelle plantebaserte legemidler, og som altså er preparater som er godkjent av oss. Begrepet naturlegemidler finnes fremdeles i lovverket vårt, men det er mest en sovende bestemmelse. Naturmidler bruker jeg ofte som en overordnet betegnelse på plantemidler, kosttilskudd og tilsvarende, sier Madsen.

Noen legger imidlertid en annen betydning i dette.

– Naturmidler er noe du bruker for direkte å forebygge eller lindre en sykdom eller plage, mens kosttilskudd er noe du tar for at kostholdet ditt skal være best mulig og gi tilskudd av stoffer du får i deg for lite av, forteller Madsen.

LES OGSÅ: Unngå antibiotika hvis du kan

Hva er helsekost?

Ifølge Steinar Madsen i Legemiddelverket er begrepet «helsekost» et ord som dukket opp på 60-tallet og som opprinnelig gikk på et kosthold som var særlig sunt.

– Et kosthold basert på mye vegetabilske matvarer slik som grønnsaker, korn, nøtter, frukt og så videre. I nyere tid er det nok mer blitt en betegnelse på kost der man bruker ulike tilskudd av vitaminer, mineraler og mye annet – slik man får i helsekostforretninger, som definitivt ikke selger grønnsaker og den slags, forklarer Madsen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer