Er det farlig å ta paracet hver dag?

Hvis du har behov for paracet over lengre tid eller i store doser bør du snakke med lege.

KAN DET SKADE DEG: Foto: Lommelegen/Lofthus
KAN DET SKADE DEG: Foto: Lommelegen/Lofthus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Paracet er den vanligste smertestillende medisin som selges reseptfritt i Norge, og de fleste av oss bruker en pakke eller to i løpet av et år. Andre kan ha kroniske smerter og ha behov for langvarig bruk av smertestillende.

Paracet gir mindre bivirkninger enn om man bruker andre og sterkere smertestillende medisiner. Du blir heller ikke avhengig av Paracet.

For ordens skyld. Vi kaller det «paracet» fordi det er navnet på det mest solgte produktet, og dermed det navnet folk flest forbinder medisinen med, men paracetamol er navnet på virkestoffet i medisinen. Andre salgsnavn er Pamol, Panodil, Paracet, Paracetamol og Pinex.

Er det helsefarlig å ta Paracet hver dag?

– Vanligvis nei, men bruk utover 14 dager anbefales ikke uten at man kontakter lege, forteller anestesilege Geir Ivar Elgjo. Han jobber på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Han forteller at på sykehus bruker de ofte høye doser med Paracet til innlagte pasienter, det vil si 1 gram hver 6. time i ukesvis, og av og til månedsvis.

GEIR IVAR ELGJO: Anestesilege.
GEIR IVAR ELGJO: Anestesilege. Vis mer

– Men da kjenner man årsaken til smertene og medisinen er del av et behandlingsopplegg hvor man er overvåket, påpeker Elgjo.

Pasienter som bruker Paracet i store doser over tid bør årlig ta blodprøver som sjekker leverfunksjon.

Det er flere grunner til at man ikke bør ta paracet mer enn et par uker på egen hånd uten å undersøke årsaken til smertene nærmere.

Paracet kan øke smerter i enkelte tilfeller

Elgjo forklarer at overforbruk for enkelte kan gi økte smerter istedenfor reduserte, spesielt gjelder det hodepine. Hos noen få mennesker kan det gi leverskade, selv i normale doser.

– Derfor er ikke svaret entydig «nei» eller «ja» om det er farlig å ta Paracet hver dag, sier Elgjo.

Hvis du har behov for Paracet over lengre tid eller i større doser, må du snakke med legen din. Hvor mye og lenge du skal bruke Paracet er da en vurdering som lege bør vurdere ut fra hvilke smerter og tilstander det er snakk om.

Hvor mye Paracet du maksimalt en dag, står i pakningsvedlegget.

Overdosering er farlig for leveren

Hvis du bruker mer Paracet enn du bør, det vil si tar større doser enn anbefalt, kan du utsette deg for helsefare. Leverskade er en fryktet komplikasjon, og risikoen for at dette oppstår øker ved et vedvarende høyt alkoholforbruk, ifølge Felleskatalogen.

- Å ta en paracet og deretter drikke alkohol er ikke farlig, så lenge det er snakk om «normalt» inntak av alkohol, sier Elgjo.

Mange eldre har sykdommer og tilstander som gjør at de trenger paracet hver dag, og de kan selvsagt ta seg et glass vin på en fredagskveld, uten at det er grunn til bekymring.

Paracetamolforgiftning, som skjer både villet og uvillet, er den viktigste årsaken til akutt leversvikt i den vestlige verden.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer