Botox er ikke bare behandling for rynker

De fleste av oss forbinder Botox med kosmetiske behandlinger. Men botox brukes også som legemiddel ved flere sykdommer.

BOTOX: Kan være behandling ved blant anneet migrene, muskelspasmer og sykdommer i blæra. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB
BOTOX: Kan være behandling ved blant anneet migrene, muskelspasmer og sykdommer i blæra. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste av oss forbinder Botox med kosmetiske behandlinger. Botox blir imidlertid brukt til mye annet innenfor medisinens verden, og kan være et effektivt middel mot alt fra voldsom svetteproduksjon, ulike nevrologiske tilstander og urinlekkasje.

Botox som medisin

Botox virker ved å blokkere nerveimpulsene til ulike muskler og forhindre at disse musklene trekker seg sammen. Det oppstår dermed en lokal muskelparalyse.

Botox injiseres direkte i musklene og hindrer sammentrekning av musklene, enten det er ansiktsmusklene ved kosmetisk behandling, eller andre muskler i kroppen, som er overaktive eller spastiske.

Botox blir brukt på ulike måter innenfor medisinen. Behandlingen skal ofte gjentas med jevne mellomrom, da virkningen forsvinner med tida.

Muskelspasmer

Botox brukes som lokal behandling til å behandle vedvarende muskelspasmer hos barn og voksne.

  • Muskelspasmer i øyelokket. Det kan vise seg som ufrivillig blinking med øyelokket.
  • Spasmer i den ene siden av ansiktet.
  • Spastisk torticollis med muskelspasmer i nakke og skuldrer hos voksne. Torticollis viser seg som tvangsmessig rotasjon av hodet, slik at hodet trekkes bakover, til siden eller forover.
  • Muskelspasmer i arm, håndledd, ankel eller fot etter et hjerneslag.
  • Ved cerebral parese kan Botox brukes mot spasmer av muskler i ankel og fot hos barn som er to år eller eldre, og som kan gå.

Kronisk migrene

Kronisk migrene er en type hodepine som ofte følges av overdreven sensitivitet overfor lys, lyd eller lukt. I tillegg er det ofte kvalme og oppkast. Hvis hodepinen er til stede i minst 15 dager hver måned, og pasienten ikke opplever en god effekt av annen forebyggende migrenemedisin, kan legen vurdere om Botox er en mulig behandling.

En nevrolog som er spesialist på behandling av kronisk migrene skal stille diagnosen og overvåke behandlingen.

Sykdommer i blæra

Overaktiv blære med urinlekkasje kan behandles med Botox. Ved denne sykdommen har man akutt behov for å tømme blæra og det oppstår en ufrivillig lekkasje av urin.

Hvis man har multippel sklerose eller skader i ryggmargen kan man også få problemer med blæra og ufrivillig lekkasje av urin. I disse tilfellene kan injeksjoner med Botox også minske disse plagene.

Kraftig svetteproduksjon

Kraftig svetteproduksjon uten kjent årsak kalles hyperhidrose. Det kan dreie seg om en generelt høy svetteproduksjon eller lokalt høy svetteproduksjon, for eksempel i armhuler, håndflater eller fotsåler.

Svetteproduksjonen kan være så voldsomt at det påvirker livskvaliteten og fører til mindre sosialt samvær med andre mennesker.

Hvis lokal behandling ikke hjelper godt nok, kan behandling med Botox være en mulighet. Injeksjoner med Botox er vist å være effektive ved høy svetteproduksjon i armhulene, under fotsålene eller på håndflatene. Effekten varer typisk seks til ni måneder.

Hvilke bivirkninger er det?

Som ved alle legemidler, kan behandling med Botox også gi ulike bivirkninger. Bivirkningene forekommer typisk i løpet av de første dagene etter injeksjonen, og er vanligvis forbigående.

I sjeldne tilfeller kan bivirkningene være til stede i flere måneder eller mer. Ikke alle får bivirkninger.

Aktuelle bivirkninger kan for eksempel være muskelsvakhet i injeksjonsområdet eller smerte og ubehag på stikkstedet. Noen opplever også feber og influensaliknende symptomer.

Hvilke bivirkninger du kan risikere avhenger imidlertid av hvilken type sykdom du blir behandlet for. Før du mottar behandling med Botox bør du derfor snakke med legen om hvilke bivirkninger du kan risikere å få.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer