Amming og medisiner

Hvilke medisiner kan man bruke og ikke bruke når man ammer?

KAN JEG TA MEDISINER NÅR JEG AMMER? Dette spørsmålet er viktig tema å ta opp med legen. Ikke slutt med medisiner du trenger uten å snakke med lege først - og på den annen side, sjekk alltid nye medisiner - er det greit å ta når man ammer. Foto: NTB SCanpix/Shutterstock
KAN JEG TA MEDISINER NÅR JEG AMMER? Dette spørsmålet er viktig tema å ta opp med legen. Ikke slutt med medisiner du trenger uten å snakke med lege først - og på den annen side, sjekk alltid nye medisiner - er det greit å ta når man ammer. Foto: NTB SCanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange medikamenter skilles ut i morsmelken, men i lavere konsentrasjon enn i morens blod. De aller fleste legemidler overføres til morsmelken bare i mindre grad, og kan derfor brukes av ammende kvinner siden konsentrasjonen blir så lav hos barnet at det ikke har noen betydning.

For enkelte legemidler er det derimot en betydelig risiko for at virkestoffene kan ha en uønsket effekt hos det ammende barnet. Dette kan skyldes at legemiddelet er spesielt potent eller at større deler av det går over i morsmelken.

les også
image: Medisiner og graviditet

Medisiner og graviditet

Generelt er risikoen for at det oppstår bivirkninger størst hos de minste barna – barn under 2 måneder og spesielt for tidlig fødte barn har en langsommere nedbryting av medikamenter, i tillegg til at de er små, noe som medfører at konsentrasjonen i barnets blod potensielt kan bli høyere enn ellers.

Amming er viktig for barnet

Morsmelk er den aller beste næringen for et spedbarn. I mange tilfeller vurderes nytten av morsmelk som større enn de mulige skadevirkningene av små mengder medikamenter, og moren rådes da i de fleste tilfellene til å fortsette å amme selv om hun bruker visse medikamenter.

Noen medikamenter er derimot på sin side å regne som giftige for barnet, og moren må da slutte å amme på grunn av behandlingen. Høy fettløselighet, lav molekylstørrelse, og høy konsentrasjon i morens blod er noen generelle faktorer som kjennetegner medikamenter som i større grad kan gå over i morsmelken.

LES OGSÅ: Brystbetennelse

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Les produktomtalen!

I medikamentets produktomtale er det oppgitt om det aktuelle stoffet går over i morsmelken, og om mors bruk av medikamentet kan være skadelig for barnet. Hvordan medikamenter virker i kroppen, nedbrytes, og går over i morsmelk, varierer veldig fra medikament til medikament – legemidler er derfor klassifisert i flere kategorier etter antatt risiko ved bruk hos ammende kvinner, fra ingen risiko på det laveste, opp til en dokumentert høy risiko. Om man er usikker om man kan bruke et gitt legemiddel bør man alltid forhøre seg med legen sin.

Spør Trygg Mammamedisin

Trygg Mammamedisin er en offentlig tjeneste som tilbyr individuelle råd om medisiner til gravide og ammende. Du kan både ringe oss eller sende inn spørsmål via nettsiden deres. Les mer om tjenesten

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

Denne artikkelen ble skrevet av Rune Erlandsen 15.11.2018
legemiddelhandboka.no
Denne artikkelen er basert på et kortere notat av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen 01.01.2000, men er betydelig utvidet og revidert.