Alt om P-piller

Prevensjonspiller, eller p-piller, er en hormonell medisin kvinner kan bruke for å forhindre uønsket graviditet. Det finnes to typer p-piller; kombinasjonspiller og minipiller.

P-piller: En av de mest benyttede prevensjonsmetoder hos kvinner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
P-piller: En av de mest benyttede prevensjonsmetoder hos kvinner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

P-piller er effektivt som prevensjonsmiddel når de blir brukt korrekt. De er piller som tas hver dag til samme tid for best mulig virkning.

To ulike typer p-piller:

 • Kombinasjonspiller. Legemiddelverket anbefaler disse merkene som førstehåndsvalg: kombinasjonspillene Almina, Loette, Microgynon, Mirabella, Oralcon.
 • Minipiller. Legemiddelverket anbefaler dette merket: Cerazette, Desogestrel Orifarm, VinelleØkonomisk støtte for unge kvinner

Kvinner mellom 16 og 20 år, får økonomisk støtte for å dekke hele eller deler av kostnadene for p-piller, p-plaster, p-ring, p-stav, hormonspiral eller kobberspiral. Dette regner apoteket ut for deg.

Les mer om dette på Helsenorge.no

Hvordan virker p-piller?

Kombinasjonspiller inneholder både østrogen og gestagen, en syntetisk versjon av det naturlige hormonet progesteron. De hindrer eggløsning og påvirker slimhinnen i livmoren, livmorhalsen og vagina slik at slimet blir seigt og gjør det vanskeligere for sædcellene å svømme gjennom.

Hva er minipiller?

Minipiller ligner på mange måter på p-piller. Men den inneholder bare gestagen, og ikke østrogen. Slike piller gir ikke økt risiko for blodpropp hos friske kvinner, men gir oftere blødningsforstyrrelser enn p-piller med østrogen.

Her kan du lese mer om minipiller

Hvordan kan man få resept på p-piller?

Bestill en legetime og diskuter med legen hvilket behov du har for prevensjon, og hvilket prevensjonsmiddel som er best egnet for deg. Det er viktig at du:

 • Fortell legen om det finnes personer i din nære familie som har hatt blodpropp, hjerteinfarkt eller hjerneslag.
 • Fortell legen om du røyker eller om du bruker andre legemidler eller kosttilskudd.

Overvekt, blodtrykk og alder er faktorer legen kan ta hensyn til før du kan få p-piller. P-piller fås på resept fra en lege, men man kan også oppsøke helsesøster eller jordmor for denne type medisin.

Slik bruker du p-piller

Kombinasjonspillene kommer på brett med 21 eller 28 piller. Brettet med 21 piller har piller som alle har aktive hormoner i seg. Når alle pillene er tatt, venter man en uke og begynner så på et nytt brett. I den pillefrie uken har man vanligvis menstruasjon. Hvis man vil unngå å menstruere kan man bare begynne på det neste brettet med en gang, og ikke ta en pause. Brettene med 28 piller har 7 hormonfrie piller og er bra for dem som fortrekker å ha menstruasjon og samtidig holde seg til rutinen ved å ta en pille daglig.

Minipiller tar man kontinuerlig og får menstruasjon mens man tar pillene.

Glemt å ta p-piller?

Les mer her hva du skal gjøre hvis du har glemt å ta en eller flere p-piller.

21 ELLER 28 PILLER: Noen P-piller kan kjøpes i begge forpakninger. Foto: NTB Scanpix
21 ELLER 28 PILLER: Noen P-piller kan kjøpes i begge forpakninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvor effektivt beskytter p-piller mot graviditet?

Hvis man bruker p-piller perfekt er sjansen for å bli gravid ca. 1/100. Det vil si at av hundre jenter som bruker pillen, vil en bli gravid i løpet av et år. Hvis man ikke bruker den perfekt, går tallet ned avhengig av hvor ofte man glemmer pillen osv.

P-piller beskytter ikke mot noe annet enn graviditet. P-piller beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer av noe slag. Det er derfor viktig å bruke kondom i tillegg til p-piller hvis man ikke er monogam eller ens partner ikke er monogam eller har en kjønnssykdom.

Noen medisiner kan redusere effekten av p-piller

Det er viktig å være klar over at enkelte legemidler kan redusere effekten av p-piller og gjøre at du blir gravid, selv om du tar p-piller.

LES MER: Medisiner som kan redusere effekten av p-piller

Vanlige bivirkninger av p-piller

Bivirkninger av p-piller er vanlige. De vanligste inkluderer:

 • Uregelmessig menstruasjon
 • Kvalme
 • Hodepine
 • Depresjon
 • Større og såre bryster
 • Øket vekt
 • Nedsatt seksualdrift.
 • Man har også noe øket risiko for vaginal soppinfeksjon ved p-pillebruk.

Sjeldnere bivirkninger

Det finnes også bivirkninger som er mer sjeldne og alvorlige:

Kvinner som røyker er ekstra utsatt for disse alvorlige bivirkningene. Hvis man røyker og vil begynne med p-piller, bør man snakke med legen om et røykeslutt program før man begynner på pillen.

Hvem bør ikke bruke p-piller

 • Hvis man har migrene med aura, dvs. ser flekker eller blinkende lys før migrenen
 • Hvis man har høyt blodtrykk
 • Hvis man her hjerteproblemer
 • Hvis du eller noen i familien har visse blodsykdommer

I slike tilfeller er det mulig legen vil anbefale en annen type prevensjon for å unngå potensielt alvorlige bivirkninger.

Les mer om bivirkninger ved p-piller

Bivirkninger som kan være positive

Man kan også få lettere og regelmessig menstruasjon hvis man før har hatt store eller uregelmessige blødninger, man kan få mindre smerter under menstruasjon, man kan unngå å bli blodfattig (anemisk), og det kan reduserer risikoen for livmorkreft.

LES OGSÅ: 10 myter og fakta om p-piller

image: P-piller mot kviser

P-piller mot kviser

P-piller mot kviser

En spesiell type p-pille som inneholder stoffene cyproteronacetat i kombinasjon med etinyløstradiol, kan hjelpe kvinner med akne, ifølge Helsenorge.no. Legen kan foreslå disse hvis du også ønsker å ta p-piller, men denne behandlingen er bare anbefalt ved alvorlig akne, og hvis annen behandling ikke har virket. Dette er fordi p-pillene i sjeldne tilfeller kan føre til blodpropp som kan være svært farlig.

Les mer om p-piller mot kviser

Utsette menstruasjon med p-piller

Noen ganger passer det dårlig men menstruasjon. Det kan være ulike grunner til at man ønsker menstruasjonsforskyvning som for eksempel en ferietur, idrett eller annet. Hvis du bruker p-piller er det ikke noe problem å utsette menstruasjonen når man går på vanlige, monofasiske kombinasjons-p-piller (med samme dose hormoner i hver aktive pille). Metoden er imidlertid litt forskjellig fra type til type, hovedsakelig avhengig av hvor mange piller som er på hvert brett.

Les mer om hvordan du utsetter menstruasjonen ved hjelp av p-piller

LEGENE SVARER:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

Revisjon 03.04.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved revisjon: Legemiddelverket: Anbefalte hormonelle prevensjonsmidler 2) Helsenorge.no: Støtte til prevensjon for deg mellom 16 og 22 år

Originalkilder: PubMed, DFH, HHS, SOS, Helsenorge.no

LES OGSÅ HOS KK. NO: P-piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over