Helt siden 2010 har meldeordningen for pasienter eksistert. Totalt har Legemiddelverket mottatt 1189 bivirkningsmeldinger siden den tid.
I 2014 opplevde de en kraftig økning - da fikk de inn 434 meldinger mot 193 året før, skriver Statens Legemiddelverk.
De ti vanligste meldte bivirkningene fra pasienter var:
1. Kvalme
2. Tretthet
3. Hodepine
4. Svimmelhet
5. Angst
6. Øvre magesmerter
7. Muskelsmerter
8. Diaré
9. Leddsmerter
10. Depresjon
En del av disse pasientmeldingene gjelder bivirkninger etter bruk av smertestillende, legemidler for behandling av psykiske lidelser og vaksiner.
LES OGSÅ: – Kvinner bruker betydelig mer antibiotika enn menn
Flest kvinner som varsler
Det er også flere kvinner enn menn som rapporterer om bivirkninger. Kvinner stod for 63 prosent av rapporteringen, og flest i aldersgruppen 20-39 år.
– Vi vet er at det er flest kvinner som går til lege, og at kvinner bruker mer av de fleste typer legemidler enn menn, har overlege Martin Steinbakk, avdeling for bakteriologi og infeksjonsimmunologi ved Folkehelseinstituttet, nylig uttalt til Lommelegen.no.
Hver dag forskrives det nesten 90 000 resepter, nærmere bestemt 40 millioner resepter i året.
Ifølge Legemiddelverket melder pasientene om andre og mindre bivirkninger enn helsepersonell. En teori på dette er at pasientene opplever bivirkningene som plagsomme, mens helsepersonell ikke vurderer disse bivirkningene som alvorlige nok til å meldes inn.
– Mer og mer informasjon samles nå på helsenorge.no og flere blir kjent med tilbudene der. I tillegg finnes det etter hvert informasjon om hvor man kan melde bivirkninger i legemidlenes pakningsvedlegg, sier Karen Marie Ulshagen, seksjonssjef for seksjon for legemiddelovervåking ved Statens legemiddelverk, til Lommelegen.no.
- Økningen av antall bivirkningsmeldinger direkte fra pasient skyldes nok at flere har blitt klar over mulighetene for å melde.
Helsepersonell meldte inn 3015 bivirkningsmeldinger i 2014, og over halvparten av disse gjaldt alvorlige bivirkninger.
LES OGSÅ: Svenskene stopper butikksalget av paracetamol
Flere døde av blodfortynnende
Det er meldt 63 dødsfall av blodfortynnende midler, ifølge bivirkningsrapporten for 2014.
– Blodfortynnende er en livsviktig, men risikabel behandling. Vi må redusere risikoen så mye som mulig. Mangelfull oppfølging fra lege og pasient kan forårsake dødsfall, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Dagens Medisin.
Han mener at noen av hendelsene skyldes glipp som feil dose eller nyresvikt. Mange av pasientene som døde var i tillegg over 80 år eller hadde høy risiko for bivirkninger, ifølge rapporten.
Det er meldt flere dødsfall på begge typer blodfortynnende, både warfarin og nye typer blodfortynnende.
Disse tre legemiddelgruppene bidro til 96 prosent av de meldte dødsfallene:
- Antitrombotiske og antikoagulerende legemidler (ATC-gruppe B) (54 prosent)
- Kreftlegemidler og midler som virker på immunsystemet (ATC-gruppe L) (21 prosent)
- Legemidler som virker på nervesystemet (ATC-gruppe N) (21 prosent)
LES OGSÅ: Salg av nesespray øker mest i Norge
Slik kan du melde bivirkninger til Legemiddelverket
Visste du at du kan melde bivirkninger for deg selv eller på vegne av dine nærmeste?
Du melder bivirkninger når du mistenker at en bivirkning har sammenheng med legemidlet du bruker. Legemiddelverket er spesielt interessert i at du melder bivirkninger som du opplever som plagsomme eller som ikke er nevnt i pakningsvedlegget, skriver Helsedirektoratet.
Meldeskjemaet ligger i Altinn og krever innlogging ved hjelp av en elektronisk ID (MinID, BankID, Commfides eller Buypass) via ID-porten. I tillegg kan lege, tannlege og farmasøyt på apotek melde bivirkninger på dine vegner, gjennom et eget meldesystem for helsepersonell.
Alternativt kan du finne skjemaet på helsenorge.no eller på Legemiddelverkets side.
Du kan melde bivirkninger av alle legemidler som er godkjent i Norge, både legemidler som du har fått på resept og reseptfrie. Meldingen din er anonym, selv om du må oppgi opplysninger som fødselsdato, initialer, kjønn og bostedsfylke.
Det er viktig at du melder ifra, da din melding vil bli vurdert sammen med andre meldinger i arbeidet for å gjøre legemiddelbruk tryggere. Din melding kan også gi Legemiddelverket ny kunnskap om hvordan bivirkninger påvirker pasienters legemiddelbruk og livskvalitet.
- Har du et spørsmål om bivirkninger? Send inn ditt spørsmål til allmennlege Brynjulf Barexstein