Annonsørinnhold

Astellas

Kanskje du har overaktiv blære!

Urininkontinens er et utbredt problem hos kvinner og menn i alle aldre. Hos kvinner forekommer i hovedsak to typer urininkontinens: stressinkontinens og overaktiv blære.

Kanskje du har overaktiv blære!

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Stressinkontinens

Stressinkontinens er den vanligste formen for urininkontinens hos voksne damer. Den kjennetegnes av små urinlekkasjer når man hoster, ler, løfter tungt, løper, hopper, nyser og andre aktiviteter.

• Denne formen for inkontinens skyldes som oftest at muskler, sener, nerver og vev i bekkenbunnområdet som omgir urinblæren og urinrøret er blitt svekket, sier urolog Espen Kvan ved Aleris Urologisk Senter.

Graviditet, fødsel, kirurgi, overvekt og kronisk forstoppelse, kronisk hoste, overgangsalder og aldring er blant forhold som kan bidra til utvikling av stressinkontinens.

Espen Kvan, Urolog
Espen Kvan, Urolog Vis mer

Sjekk her www.blæren.no om du også kan ha overaktiv blære.

Overaktiv blære

Urgeinkontinens, eller overaktiv blære er en tilstand der blæren reagerer tidligere og kraftigere under fyllingen enn normalt. Det vil si at man føler man må tisse selv om ikke blæren er full. Trangen kan oppstå mer plutselig enn normalt, og kraftigere. Av og til så kraftig at man ikke rekker å komme til toalettet i tide.

Man vet ikke helt hvorfor noen utvikler overaktiv blære, men det er viktig å sjekkes mot andre sykdommer der blæren kan reagere på samme måte som ved overaktiv blære. Alle kan få det, men risikoen for å få sykdommen økes klart med alderen. I tillegg kommer blandingsinkontinens, som er både stress - og urgeinkontinens hos samme person.

Alle som lider av en eller annen form for inkontinens, er naturligvis engstelige for lukt, redde for at andre skal merke at de bruker bind/bleier, og for flekker på klærne. Flere uavhengige undersøkelser bekrefter dette.

Det er sannsynligvis rundt 500 000 nordmenn, både kvinner og menn, som lider av inkontinens - en tilstand som ofte kan avhjelpes med tilrettelagt behandling hos fastlegen.

Tabubelagt og snikende

Undersøkelser i Norge viser at over halvparten av de rammede ikke snakker med legen sin om tilstanden, noe som forringer hverdagen og gjør at de går glipp av hyggelige opplevelser.

Tilstanden kommer snikende, og man endrer ubevisst livsstil. Man utvikler egne instinkter som automatisk spotter toaletter hvor som helst, og mange velger til og med bort sosiale tilstelninger av frykt for at det ikke er toaletter tilgjengelige. Dette gjelder spesielt de som har overaktiv blære.

Kilder:

Urolog Espen Kvan

www.blæren.no

Astellas

Norsk urologisk forening

Lommelegen

www.ssb.no 20.09.2015.

Milsom I, Abrams P, Cardozo L et al. ”How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed. A population-based prevalence study.” BJU Int. 2001 June;87(9):760-6 http://www.arhp.org/Publications-and-Resources/Quick-Reference-Guide-for-Clinicians/OAB/ Introduction

Sosialantropolisk studie, utført i 2017 av Red Associates på oppdrag fra Astellas Pharma. Undersøkelsen ble gjort med dybdeintervjuer og observasjon i 21 hjem i England, Danmark, Sverige og Spania, samt i 16 legeklinikker i England, Danmark, Sverige og Spania.

Undersøkelsen er utført av Kompas Kommunikation og Nordimed på vegne av Astellas Nordic og er foretatt på Internett i juni 2011 blant 516 leger i Norden. Av disse er 104 fra Danmark, 103 fra Norge, 206 fra Sverige og 103 fra Finland. 65 % av respondentene i undersøkelsen er menn. 35 % er kvinner. I denne undersøkelsen ble det i samme periode også brukt samme metode der man intervjuet 6.462 inkontinente med de samme spørsmålene. Den er utført i samarbeid med de nordiske pasientforeningene på internett i oktober-november 2011.

URO19040NO

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer