Utslett eller sår på penis - sykdommer og årsaker

Blemmer, sår, sprekker, utslett eller eksem i underlivet hos menn kan ha mange ulike årsaker. Her er en stor oversikt.

SÅR I GENITALOMRÅDET? Hos voksne menn er seksuelt overførbar infeksjoner en vanlig årsak, men soppinfeksjoner eller eksemsykdom kan også være årsaken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SÅR I GENITALOMRÅDET? Hos voksne menn er seksuelt overførbar infeksjoner en vanlig årsak, men soppinfeksjoner eller eksemsykdom kan også være årsaken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sår på penis kan oppstå på et eller flere områder; på eller under forhud, på strengen, penishode eller skaft. Ulike typer sprekker, utslett eller eksem kan også ramme underlivet, på samme måte som resten av kroppen. Hvis du har et sår som ikke gror er det viktig å finne årsaken til dette og få behandling.

Lommelegen.no får svært ofte spørsmål fra menn som har fått sår i underlivet, og ønsker å vite hvilken sykdom det dreier seg om. Hudsykdommer og utslett på penis er noe mange er flaue eller redde for, men som alle andre sykdommer er det viktig at disse sees av en lege så fort som mulig. Uansett hva grunnen er til utslettet, kan det som regel behandles - jo tidligere man kommer til lege, jo bedre.

BILDER AV ULIKE UTSLETT I GALLERI LENGRE NED

Det er mange tilstander som kan medføre utslett, sår, blemmer eller eksem på mannlige kjønnsorganer, vi har delt dette inn slik:

  1. Seksuelt overførbare infeksjoner
  2. Sopp
  3. Andre utslett
  4. Inflammatoriske dermatoser (Utslett grunnet betennelse, eller autoimmun sykdom)
  5. Godartede tilstander
  6. Ondartede tilstander (kreft)

1. SEKSUELT OVERFØRBARE INFEKSJONER

Dette er kanskje en av de hyppigste årsakene til sår på penis.

Her finner du en egen oversikt over sår og blemmer på penis forårsaket av kjønnssykdommer. Se bilder i galleriet lenger ned.

Har du ikke hatt ubeskyttet sex? Da kan du lese videre i oversikten nedenfor.

2. SOPP

Flere forskjellige soppinfeksjoner kan oppstå i underlivet hos både kvinner og menn og gi utslett.

Ringorm

Ringorm er en soppinfeksjon i det ytterste laget av huden. Lyskesopp er en form for ringorm som heter tinea cruris på det medisinske fagspråket. Denne soppinfeksjonen finnes på innsiden av lårene, forårsakes av forskjellige dermatofytter, eller sopp som trives på vev med keratin. Lyskesopp kommer som regel fra fotsopp hos samme person som sprer seg via våte håndklær. Det ser ut som et rødt, flassende utslett som kan ha en vifteformet utbredelse på låret, ifølge sml.no. Se bilde i galleriet nederst.

Candida

Soppinfeksjon med candida kan forekomme flere steder på kroppen, også i lysken og på penishodet. Det kalles balanitt hvis det involverer penishodet. På huden ser utslettet ofte rødt og flassete ut, men det har ikke en klar grense rundt utslettet, og det har ofte såkalte satelittområder hvor det er røde områder nær lysken. Hos kvinner bør man også sjekke under brystene hvis det er soppinfeksjon i lysken. Se bilde i galleriet nederst.

Les mer om underlivssopp

Tinea versicolor

Kalles også Pityriasis Versicolor. Dette skyldes en sopp som heter Malassezia. Utslettet viser seg som tørre, lett flassende flekker spesielt på bryst og rygg, sjeldnere i lysken, fremkommer gjerne etter perioder med mye svetting eller opphold i varmere strøk som får soppen til å lage små kolonier av sopputslett på huden.(1)

3. ANDRE UTSLETT

Erythrasma

Erythrasma er et rødt eller brunaktig utslett som skyldes infeksjon med Corynebakterium. Dette kan forveksles med soppinfeksjoner, og da behandlingen er annerledes er det viktig med korrekt diagnose.
Hvis man er i tvil kan man bruke et spesielt lys som gjør at corynebakterier synes godt.

Trichomycosis

Dette er en infeksjon som skyldes et corynebakterium og ofte sees i varme, fuktige strøk. Man få hvite eller gule vekster på kjønnshår i armhulene eller i skrittet. Denne infeksjonen kan gi en ekkel lukt, og kan også komme med erythrasma utslett. Se bilde her.

Follikulitt/hårrotsbetennelse

Follikulitt skyldes et bakterium, staphylococcus aureus. Man ser ofte en liten verkansamling rundt hårroten, og kan ofte komme av stramt undertøy, varme, fuktighet eller for eksempel nye treningsrutiner. Barbering av underlivet kan også gi slik reaksjon.

Lyme borreliose

Flåtten som bærer borreliose setter seg ofte i lysken hvor det er varmt og mørkt. Hvis man har blitt bitt, kan man se et utvidende rødt-rosa utslett, ofte opp til 10x10 centimeter.

4. UTSLETT OG EKSEM PÅ GRUNN AV BETENNELSE

Betennelsesutslett som ikke skyldes smitte, men en autoimmun effekt eller sykdom, kalles på det medisinske fagspråket inflammatoriske dermatoser. Slike utslett kan oppstå på penis, på lik linje med resten av kroppen.

Psoriasis

Psoriasis er den mest vanlige inflammatoriske reaksjonen som forekommer på penis.

Les mer og se flere bilder av psoriasis

Eksem

Eksem er veldig vanlig, særlig på pungen. Det kan skyldes irritasjon, det kan være såkalt atopisk eksem eller det kan være kontakt eksem.

Fixed drug eruption

En sirkulær flekk på huden som er en reaksjon på en medisin eller et medikament. Hvis man får dette utslettet av en medisin, får man det om igjen neste gang man tar medisinen.

Lichen planus

En vanlig hudsykdom som vi dessverre ikke vet underliggende årsak til. Den forekommer hos menn, men er vanligere hos kvinner mellom 30-60, og fører til et kløende utslett som har karakteristiske striper, Wickham’s striper. Se bilde i galleriet lenger ned.

Les mer om lichen planus

Lichen nitidus

Lichen nitidus er også en inflammatorisk sykdom vi ikke vet hvorfor oppstår. Den presenterer ofte med ca 1-2 mm store hudfargete papler over penis, og de kan også sees på albuer, knær, og rundt navlen. Se bilde her

Lichen sclerosis

Lichen sclerosus er en hudsykdom som kan gi fortykket hvitlig hud på penis og kan føre til sår og arrdannelser dersom man ikke behandler tilstanden. Vi vet ikke eksakt årsak til hvorfor tilstanden oppstår. Hvis man har denne sykdommen må man følges tett av en spesialist i hudsykdommer eller urologi. Noen menn kan trenge omskjæring hvis forhuden angripes.

Vitiligo

Vitiligo kan se ut som lichen sclerosis der hvor man mister pigment, men huden endrer ikke tekstur og tilstanden er ikke farlig.

Les mer om vitiligo og se bilder.

Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans er en sykdom som fører til økt pigmentering i huden og fortykkelse av huden. Noen ganger kan det utløses av medisiner eller visse sykdommer. Bilde: Slik kan det se ut

Hidrosadenitt

Hidrosadenitt er en hudsykdom som gir ømme byller i armhulene, lysken, lår og under bryster. Denne sykdommen er antageligvis i samme familie som acne.

Bechet’s syndrom

Bechet’s syndrom er en uvanlig årsak til sår på kjønnsorganer. Det forekommer som regel hos folk av tyrkisk opprinnelse eller andre middelhavsland og fjerne østen. Man får også sår i munnen, infeksjon i øynene, og hovne lymfekjertler.

Zoons balanitt

Dette er en uvanlig sykdom som gir betennelse på penishodet. Omskjærte menn får omtrent aldri denne sykdommen.

5. GODARTEDE TILSTANDER PÅ PENIS

Talgkjertelhyperplasi

Talgkjertelhyperplasi er en overvekst av talgkjertler som kan forekomme på penis. Bilde: Slik kan det se ut.

Penile paper

Penile paper (også kalt Hirsuties papillaris genitalis) sitter i krans rundt penishodet og kan se ut som vorter, men disse er helt ufarlige. Se bilde i galleriet lenger ned.

Cyster

Cyster er enslige kuler som gror sakte og kan oppstå nær sagt overalt på kroppen. Les mer om ulike former cyster. I bildegalleriet nedenfor ser du bilde av en hoven testikkel på grunn av cyste i eller ved bitestikkel.
Det finnes også noe som kalles “median raphe cyst” som er en cyste som kan oppstå under fosterets utvikling og er medfødt.

Scrotal calcinose

Scrotal calcinose er en tilstand hvor man får kalkavleiring i huden og man ser mange, hvitaktige kuler.

Genital lentiginose

Genital lentiginose er hyperpigmenterte flekker på huden som kan se ut som melanom, men som er helt ufarlige. Bilde: Slik kan det se ut.

Hudtagger

Acrochordon eller hudtagger er helt ufarlige vekster av hud. De kan fjernes hvis de er sjenerende. Se bilde i galleriet lenger ned.

6. ONDARTEDE TILSTANDER PÅ PENIS

Plateepitelkarsinom

Plateepitelkarsinom er den mest vanlige hudkreften på penis og den presenterer seg ofte som en uregelmessig, rød flekk rundt kransen av penis. Bilde: Slik kan det se ut.

Analkreft

Analkreft skyldes som regel HPV virus og er vanligere hos menn med HIV. Les mer om kreft i endetarmen.

LES OGSÅ: HPV-vaksine

Melanom

Melanom (føflekkreft) er uvanlig på penis og testikkel, men en sort knute eller sorte flekker kan være dette. Man bør være raskt ute med å oppsøke lege dersom man er bekymret for dette. Se bilde i galleriet nedenfor.

Testikkelkreft

Hvis en testikkel forandrer seg, bør man oppsøke lege for å utelukke testikkelkreft.
Slik undersøker du testiklene selv.

BILDER:

Bilder av sår, utslett eller eksem på mannlige genitalia. Husk at en tilstand kan ha stor variasjon i utseende. Kontakt lege ved et sår, eksem eller utslett på kjønnsorganger slik at du kan få riktig behandling, og utelukke at det er en ondartet tilstand.

Klikk på bildet for større versjon og tekst.

Alle bildene i galleriet er hentet fra NTB Scanpix / Science Photo

Kilder:

Artikkelen er oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal 13.12.20. Kilder brukt ved oppdatering:

1) Hudklinikkens hudlexicon ved hudlege Jon Langeland.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer