Spansk krage

Hvis forhuden er dradd tilbake og setter seg som en strammende krage bak penishodet, vil det oppstå hevelse og smerte. Oppsøk lege.

KAN FORÅRSAKE VEVSSKADE: Eldre menn og barn er mest utsatt for denne tilstanden. Oppsøk lege rask for å unngå varig skade av penis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN FORÅRSAKE VEVSSKADE: Eldre menn og barn er mest utsatt for denne tilstanden. Oppsøk lege rask for å unngå varig skade av penis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spansk krage har den medisinsk betegnelse: parafimose

Trang forhud som trekkes tilbake over penistuppen (glans penis), kan gi redusert venøs blodgjennomstrømning og derved betydelig hevelse i forhuden og glans.

Trykket som hevelsen utøver kan også påvirke den arterielle blodgjennomstrømningen i penistuppen som i alvorlige tilfeller fører til vevsødeleggelse av glans penis.

Les også
image: Trang forhud

Trang forhud

Symptomer

Forhuden er trukket tilbake, og har satt seg som en strammende krage bak penishodet. Kragen hindrer venøst blod i å renne tilbake, og forhuden og penishodet hovner opp. Dette medfører smertefull hevelse i forhuden.

Tilstanden sees hyppigst hos barn og hos eldre og er relativt vanlig forekommende tilstand.

Årsaker hos barn

Forhuden er trukket bak penistuppen (glans) og blir ikke ført frem igjen. Sekundært til hevelse i glans kan forhuden bli hindret i å komme ut igjen. Dette fører til venøs stuvning, hevelse og forstørrelse av penistuppen, etterfulgt i verste fall av at blodtilstrømningen stopper opp med vevsødeleggelse av penistuppen.

LES OGSÅ: Utslett eller sår på penis- Sykdommer og årsaker

Årsaker hos voksne

Forekommer typisk hos eldre menn og kan tilskrives dårlig hygiene og/eller kronisk balanitt (betennelse i penis) Betennelsen fører forsnevring av åpningen som danner en fibrotisk (arraktig) ring. Det kan også forekomme etter kateterisering av nedre urinveier eller etter klinisk undersøkelse av penis hvis forhuden ikke blir trukket tilbake ved avslutningen. Det kan også skje en sjelden gang etter samleie eller annen seksuell aktivitet

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Behandling

Parafimose må behandles for å redusere smerte og forhindre vevsskade. Avsvelling med kalde, fuktige omslag. Deretter klem med et fast trykk rundt forhuden slik at hevelsen går ned. Eventuelt en elastiskbandasje omkring. Forsøk å kjøle ned med kalde kompresser omkring. Når hevelsen har gått ned, fikser tommel mot penishodet og ta tak i forhuden og trekk den over penishodet. Dette kan være smertefullt spesielt for barn og ikke forsøk mange ganger. Legen kan smøre på bedøvelseskrem og deretter forsøke å føre forhuden fram på vanlig plass. Dersom dette ikke lykkes, er det nødvendig med en liten operasjon i forhuden hvor det blir lagt et lite snitt i forhuden.

Prognose

Det er økt risiko for at tilstanden gjentar seg. Hvis dette skjer vil operasjon være aktuelt. Ved et slikt inngrep fjerner man forhuden (omskjæring) i lokalbedøvelse

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 07.11.18 av Alf Kristoffer Ødegaard
kirurgen.no
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 01.01.2000