Balanitt: Rødt og hovent penishode

En betennelse i penishodet kan ha mange årsaker. Symptomer er rødhet, kløe og vond lukt. Noen har utflod og det kan være vondt å tisse.

SMERTER: Balanitt gir smerter og ubehag på penishodet. Foto: Greanlnw studio / Shutterstock / NTB
SMERTER: Balanitt gir smerter og ubehag på penishodet. Foto: Greanlnw studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er balanitt?

Balanitt er en inflammasjon på penishodet. Penishodet er rød og hoven, det er væsking, slim (smegma) og noen har utflod. Det er smerter - også ved vannlating, hevelse, kløe og dårlig lukt. Noen ganger er forhuden også påvirket, da kaller man inflammasjonen for balanopostitt.

Det er flere årsaker til balanitt: Infeksjon, hudsykdom eller kontakteksem. I svært sjeldne tilfeller kreft. Infeksjon er det vanligste.

Er balanitt farlig?

De aller fleste tilfellene av balanitt kan behandles effektivt og er ikke farlige. I svært sjeldne tilfeller kan celleforandringer og kreft være årsak til balanitt. Da er rask diagnose og behandling viktig.

BALANITT GIR MANGE PLAGER: Oversikt over vanlige symptomer. Figur: Akash Sain / Shutterstock / NTB.Norsk tekst v. Lommelegen
BALANITT GIR MANGE PLAGER: Oversikt over vanlige symptomer. Figur: Akash Sain / Shutterstock / NTB.Norsk tekst v. Lommelegen Vis mer

De aller fleste tilfellene av balanitt kan behandles effektivt og er ikke farlige. I svært sjeldne tilfeller kan celleforandringer og kreft være årsak til balanitt. Da er rask diagnose og behandling viktig.

RØD OG SMERTEFULL PENISHODE: Balanitt er en inflammasjon på penishodet. Figur: joshya / Shutterstock / NTB. Norsk tekst v. Lommelegen
RØD OG SMERTEFULL PENISHODE: Balanitt er en inflammasjon på penishodet. Figur: joshya / Shutterstock / NTB. Norsk tekst v. Lommelegen Vis mer

Hvordan behandle balanitt?

Oppsøk lege hvis du har symptomer på balantitt.

Uansett hva som er årsak til balanitt er det viktig å behandle huden riktig og innføre god egenomsorg. Riktig egenomsorg er viktig. Vask huden forsiktig. Bruk lunkent vann, myk vannstråle, bruk av dusjolje og ikke bruke såpe. Etter rengjøring er det lurt å smøre området med en hudkrem og se om tilstanden roer seg. Hudkrem og dusjolje bør kjøpes på apotek. Overdreven vask og bruk av såpe kan forverre eller være en årsak til plagene.

Balantitt behandles videre ut fra årsak.

image: Spørsmålene menn ikke tør stille legen

Spørsmålene menn ikke tør stille legen

Årsaker

Infeksjon er den vanligste årsaken til balanitt. En infeksjon kan skyldes sopp, bakterie eller virus. Diagnosen stilles av lege, det tas prøve som sendes til undersøkelse. Bakterieninfeksjon er det vanligste. Denne kan behandles effektivt med bakteriehemmende kremer eller kremer som inneholder antibiotika. Soppinfeksjon kan oppstå hos personer med diabetes mellitus eller hos de som har en kvinnelig seksualpartner med soppinfeksjon i vagina. Kremer som inneholder soppdrepende midler kan være en effektiv behandling. Hvis partner er plaget, må partner også behandles.

Virusinfeksjon med herpes virus skaper smerter og blemmer og behandles med lokale virusmidler eller tabletter. Seksuelt overførbare sykdommer som klamydia, mykolplasma, syfilis og gonore kan også føre til balanitt. Ved mistanke om kjønnssykdom må lege oppsøkes, det tas prøver og riktig tablett behandling må igangsettes, i tillegg til smittesporing.

Hudsykdommer som eksem, psoriasis, seboreisk eksem eller lichen kan også gi balanitt. Det er da ofte utslett andre steder på kroppen. Hudsykdommer behandles med inflammasjonshemmende kremer som topikale steroider (kortisonkremer).

image: Utslett eller sår på penis - sykdommer og årsaker

Utslett eller sår på penis - sykdommer og årsaker

Kontakteksem oppstår etter lokal irritasjon etter eks hyppig vask og bruk av såpe. God egenomsorg er viktig! Noen ganger kan man også reagere allergisk på det man har på huden i dette området, dette vil kunne utredes hos hudlege med allergitester.

Circinate balanitt er en beskrivelse på en balanitt med et typisk slynget utslett til penishodet. Dette sees hos personer med leddbetennelse.

Kreft på penishodet kan i sjeldne tilfeller gi plager som balanitt. Diagnosen stilles ved at legen tar en vevsprøve. Behandling av kreft på penishodet avhenger av stadium. Behandlingen består av stråling, laser eller kirurgi.

Trang forhud: Anatomiske forhold som trang forhold, kan gjøre at noen er mer utsatt for å få infeksjonsutløst balanitt. Hvis dette blir et stort problem kan omskjæring være en løsning hos noen.

FORHUD KAN VÆRE ET PROBLEM VED BALANITT: Trang forhud kan øke risiko for balanitt. Figur: logika600 / Shutterstock / NTB
FORHUD KAN VÆRE ET PROBLEM VED BALANITT: Trang forhud kan øke risiko for balanitt. Figur: logika600 / Shutterstock / NTB Vis mer

Kilder

1. Diagnose og behandling av Cancer penis. Tiddskriftet for den norske Lægeforening. 2002. 2. Balanitis. Up to date. Lest 9.10.21. 3. Balanitt. Norsk legemiddelbok. Lest 8.10.21.