Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vannlatingsplager

Spørsmål

Jeg får vondt i og omkring urinblæra om natta. Det kjennes ut som problemet er muskulaturen omkring blæra og hvis jeg ikke står opp og tømmer meg vil det også forplante seg opp til mellomgulvet. Ofte en sviende følelse. Tidsspekteret er avhengig hvor mye vann jeg har i kroppen som skal ut. I verste fall kan det ta bare knapt 2 timer fra jeg legger meg til jeg våkner av dette. Det mest vanlige er at det tar 4-5 timer. Det er kun hvis jeg har hatt hard trening og drukket lite at det er mulig å sove opp mot 6 timer. Ei "normal" natt der jeg må opp å tømme blæra etter ca 4 timer er det så vondt i magen at det er problemer med å sovne igjen. Det hjelper på å stå oppreist eller være i bevegelse for å få innvollene på plass igjen og smertene gir seg da i løpet av et kvarter til en time. Jeg har forholdsvis normal funksjon når jeg er oppreist og/eller i bevegelse. Blæras kapasitet kan være bra på dagtid, men muskulaturen rundt blæra kan bli vond. Kan godt tisse 1/2 liter på dagtid, men noe redusert stråle som spesielt blir redusert ved stress (når jeg ikke får late vannet i fred). Det virker som om urinen ikke kommer fram til blæra når jeg ligger i ro. Det går alltid fortere å fylle den opp ved bevegelse. Situasjonen blir vanligvis verre ved oppblåst mage eller forstoppelse. Kan jeg ha brokk, eller at andre innvoller klemmer på nyrer eller bære? Har normal vekt og fysikk, men lider ofte av søvnmangel.

Mann 53
Svar

Hei!

Vannlatingsplager kan være veldig besværlig, særlig når det går utover nattesøvnen slik du opplever. Og dessverre har slike plager en tendens til å bli verre med årene, særlig hos menn siden prostata vokser gjennom hele livet.

Du beskriver at du har vært til cystoskopiundersøkelse (kameraundersøkelse) to ganger, den første for ca. 20 år siden, men du nevner ikke når sist gang var. Videre at du har gjort urinflow/-rest-undersøkelse som har vist at du har resturin. Dette kan forklare noe av plagene dine. Når blæren ikke klarer å tømme seg helt, kaller vi den urinen som er igjen i blæren for resturin. Konsekvensen av å ha resturin er at det tar kortere tid før blæren er såpass fylt igjen at man får vannlatingstrang. Dette blir mer brysomt på natten siden en må stå opp for å late vannet, mens en på dagtid tenker gjerne mindre på hvor ofte man går og later vannet og kan styre det litt mer selv. Må man ofte opp om natten kan det være en ide å redusere væskeinntaket på ettermiddag og kveld, og særlig gjelder det kaffe og alkohol, begge to er vanndrivende. Det er indirekte noe av de samme du oppnår når du har trent hardt og drukket lite, da har kroppen svettet bort væske og det blir mindre urinproduksjon. Men det er kjempeviktig at du har nok væskeinntak gjennom døgnet, og i så fall drikker mer på morgenen og formiddag.

Det er svært sjeldent at anatomiske forhold i kroppen er årsaken til om blæren fyller seg eller ikke avhengig av om man ligger eller står. Vandrenyre er en veldig sjelden diagnose og kan også være vanskelig å stille. Det er mer vanlig at andre forhold som væskeinntak, type væske, aktivitet, stress, medikamenter, oa. virker inn på urinproduksjonen. Og selv om blæren kan ligge inntil både tynntarm og tykktarm, så vil hverken tarmene eller ev. brokk klemme på nyrer eller blære på en slik måte at urinproduksjonen opphører med mindre man er alvorlig syk.

Men det er ikke så godt å forklare på bakgrunn av det du forteller hva som gjør at du får disse smertene som du kan oppleve forplanter seg helt opp til mellomgulvet. Kan smertene og søvnmangelen komme av andre årsaker enn blære og urinveier? Dette kan du kartlegge sammen med din fastlege som kan gjøre en grundig undersøkelse.

Videre vil jeg også anbefale at du henvises til urolog, kirurg som er spesialist på nyre og urinveier, som kan vurdere om det er indikasjon for en urodynamisk undersøkelse. Da kan man undersøke hvor mye volum det er i blæren når du får vannlatingstrang, og se hvordan dette har eller ikke har sammenheng med de smertene du opplever. En urolog kan også vurdere om det kan være medisiner eller kirurgisk inngrep som kan hjelpe på dine vannlatingsplager.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-