Prostata og PSA

Spørsmål

Mann 67. Har PSA på 4,5 og har vært hos urolog. Han seier prostaen er liten og at det samsvarer ikkje heilt med PSA i øvre siktet. Han vil videre sende meg til MR kontroll. Helsa mi er god og har lite problem med vannlating. Sjelden oppe om natt. Kan det være andre årsaker at PSA er forhøyet? Anbefaler du å gå videre med dette?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

PSA er en blodprøve som måler et protein som produseres både av normale prostataceller og av prostatakreftceller. Referanseverdi generelt for hele befolkningen er under 4,0, dvs. at de fleste friske menn har normalverdi under 4,0. Men det vil si at det også er noen friske menn som har normalverdi over 4,0. PSA kan dessuten påvirkes av betennelse i prostatakjertelen og prostatahyperplasi (godartet vekst i prostatakjertelen). Prostata vokser naturlig med alderen og da vil også PSA øke gradvis med alderen.

PSA er en dårlig screeningundersøkelse for prostata-kreft, og verdien må alltid vurderes sammen med prostatasymptomer og ikke minst med undersøkelse av prostata med finger via endetarmen. Det er også blitt vanlig idag å utrede videre med MR dersom man har mistanke om eller ønsker en avklaring mhp prostatakreft. PSA sier ingenting om proteinene som måles kommer fra normale celler eller kreftceller, og undersøkelse med fingeren begrenser seg til bakre flate av prostata (den delen av prostata som er mot endetarmen). MR avbilder hele prostata og er sensitiv mhp oppdagelse av prostatakreft. Det PSA-blodprøven derimot er god på er monitorering, det vil si mhp oppfølging og kontroll etter kreftbehandling.

Videre må det også nevnes at det er stor variasjon i hvor mye eller lite aggressiv prostatakreftsykdommen er blant de som får det påvist. Noen har en veldig aggressiv og rask utviklende kreftsykdom, mens noen har en saktevoksende kreftsykdom som ikke vil gi plager eller redusere livslengden.

På bakgrunn av det du forteller så vil jeg si meg enig med din urolog som vil sende deg til en MR-undersøkelse. Han har gjort en faglig vurdering basert på blodprøve- og undersøkelsesfunn, og konkludert med at han ønsker å få avklart nærmere med en MR. Her er det bedre å vite sikkert nok om det er noe eller ikke i prostataen din, enn å lure på og tro.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-