Blodfortynning og biopsi

Spørsmål

Hallo ! Har noen spørsmål i forbindelse med at jeg har fått konstatert en mild form for prostatakreft(5-6 på en skala på 10) - som jeg ikke trenger å behandle - men får jevnlig oppfølging/kontroll. Dette ble konstatert for ca. 1 år siden og jeg skal til ny kontroll og prøvetaking (biopsi) snart. Altså går de inn endetarmen og gjennom tarmveggen og inn til prostata hvor de tar en 7-10 prøver. Ved den første prøvetakingen og etterpå blødde jeg kraftig og tisset mye blod de første dagene - men det gikk etter hvert over. Det som bekymrer meg nå er at jeg i mellomtiden har fått behandling for ujevn hjerterytme - dvs. at jeg av og til/forholdsvis sjelden får problemer med dette - men har fått ordinert 5 mg Eliquis(Apixaban) der jeg tar 1 tbl. morgen og kveld. Etter det jag har fått forklart så oppstår av og til en viss forsinkelse av blodstrømmen i det store hjertekammeret. Det jeg lurer på og som bekymrer meg - er at ved neste prøvetaking er jeg redd for at det vil oppstå mye mer blødning på grunn av nevnte blodfortynnende medisin. Hva kan jeg gjøre ? Kan jeg for eksempel kutte ut blodfortynnende noen dager(antall) før inngrepet og evt. etterpå ?

Mann 69

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei ! 

Du har prostatakreft og blir behandles med Eliquis 5mg x2, som er en vanlig dosering av Eliquis ved Atrieflimmer (Ujevn Rytme). Du bør ta kontakt med urologisk avdeling og oppgi dette. Det er retningslinjer fra Helsedirektoratet for hvor lenge man skal stoppe med Eliquis før man gjør biopsi:

Elektiv kirurgi - små inngrep

Små inngrep kan være: Større tanninngrep, føflekkeksisjon, endoskopier med biopsi, arteriepunksjoner, sentralt venekateter, spinalpunksjon, akupunktur, pleuratapping, tatovering, elektromyografi (EMG), prostatabiopsi, leverbiopsi, hudbiopsi, fjerning av nevus oglignende, angiografi, øyelokksoperasjoner, hudtransplantasjon, elektrokonvulsiv behandling (ECT), botulinuminjeksjoner.


Tiltak: Kan opereres 24 timer etter siste tablettinntak. Behandling med apixaban kan vanligvis gjennopptas dagen etter operasjon.


Dette er en retningslinje, men det er avvik fra dette, og noen sykehus og kirurger ønsker en annen prosedyre. Jeg vil derfor råde deg til å ta kontakt med behandlingsstedet. Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-