Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vedvarende blod i sæden, vil urolog avdekke årsaken?

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 53 år. Jeg har sendt inn et spørsmål til deg om blod i sæden for noen måneder siden. Mitt problem med blod i sæden har desverre ikke gått over av seg selv, og har nå vart siden januar 2021. Jeg har vært hos min fastlege, og hun har igjen henvist meg til urolog hvor jeg har fått time i juni.

Hvis det er som forrige gang for omtrent 1 år siden, vil jeg bare få konstatert stor prostata og at jeg ikke har kreft.

Jeg får imidlertid ikke svar på hva som er den konkrete årsaken. Etter det jeg kan se lese meg til kan blod i sæden ha forskjellige årsaker, betennelse, skade på blodåre osv.

Er det mulig å få undersøkt dette, og få en konkret årsak med en behandling? Hvor kan jeg eventuelt henvende meg? I tillegg til å gjøre meg engstelig, er blod i sæden også litt ødeleggende for sexlivet. Jeg håper derfor at jeg kan få løst dette. Takknemlig for svar.

Mann 53
Svar

Hei.

Det du spør om er hvor du kan henvende deg for å få utredet årsaker til blod i sæden. Det er nettopp hos en urolog, som du skal til. Det er denne type spesialister som kan mest om dette temaet. Som du vet, skyldes flertallet av tilfeller av blod i sæden ikke sykdom.

Det er fint å få konstatert at du ikke har prostatakreft naturligvis, men jeg synes også at når du skal til urologen, så bør du stille de spørsmål du stiller her, og si i klartekst at for deg så er det ikke fullgodt å bare få rede på hva årsaken ikke er, men at du gjerne ville fått svar på hva årsaken er, om det finnes, hvilket ikke er sikkert forøvrig.

Jeg synes også at du via fastlegen bør bli utredet for seksuelt overførbare sykdommer, naturligvis.

Jeg ønsker deg lykke til.