Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på penishodet

Spørsmål

Hei De siste 2-3 ukene har jeg hatt et utslett på penishode/glans. Utsletter sitter helt inne ved «kransen» der talgkjertlene er. Det klør en del og kan svi eller være ubehagelig. Hadde også en periode det forhuden ble veldig trang. Det med at forhuden ble trang har skjedd en runde før for ca 1 år siden. Da gikk det bort av seg selv. Nå fikk jeg tak i salve som fikset problemet . For 1 år siden ble det slutt med eksdama og jeg har ikke hatt sex med noen etter hun helt frem til juli i år. I mellom testet jeg meg for klamydia og den testen var negativ. Har også hatt et rart utslett på lysken som kan minne om et strekkmerke. Penis lukter også veldig stygt selv etter jeg har dusjet. Har lest en plass at når man har sex med noen uten kondom kan dette føre til sopp(?) Har brukt canesten i litt over 1 uke, og det er bedre enn det va men ikke 100%. Det blir litt verre etter sex eller utløsning.

Mann 27
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Her er det mye å velge mellom, men siden du skriver at forhuden ble trang for ca. et år siden bør en ikke så altfor hyppig tilstand som kalles lichen sclerosus tenkes på og eventuelt behandles hvis det er det som foreligger. Lichen sclerosus kan virke innstrammende på forhuden og tillike gi rødlige og/eller hvitlige forandringer i området som kan irritere og til tider gjøre vondt. Det finnes god behandling for lichen sclerosus  og den må forskrives av lege;- helst kanskje en spesialist i hudsydommer. 


Utslett på området du beskriver kalles generelt for balanitt og kan være mye forskjellig, alt fra en tilbakevendende hudsykdom som den som er nevnt ovenfor til psoriasis eller lichen ruber. Det kan være en bakterieinfeksjon eller et talgkjertelbetinget eczem og det kan en sjelden gang være en gjærsoppinfeksjon, men den forekommer mest hvis kvinnelig fast partner har kronisk sopp i skjeden. Kondom anbefales alltid bruke med ny partner. Urethritt kan også gi utslett på penishodet;- urethritt kan lett overføres fra kvinne til mann, selv uten direkte samleie og kan forårsakes av en rekke mikrober som f, eks. chlamydia, det har du altså ikke, men det finnes flere som kan være årsak til denne tilstanden.  


Lukt fra penis kan skyldes talgkjertelbetinget fettlag som kalles smegma og som kan lukte hvis det får ligge lenge under forhuden. Lukt kan likeledes stamme fra sæd som ikke er fullstendig skyllt bort etter ejakulasjon eller gjenværende urin under forhuden. Overdreven druk av såpe kan være uheldig. Canesten bør ikke brukes medmindre det er påvist sopp. Strekkmerket i lysken er det vanskelig å si noe sikkert om uten bilde. 


La en lege se på dette, i mellomtiden kan du skylle penis i rennende lunkent vann et par ganger daglig, være veldig tilbakeholden med såpe og smøre penishodet et par ganger daglig med apobase eller canoderm lotion eller krem. Lykke til og god bedring !