Utslett på penis

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 35 år og tror jeg har en form for virus på forhuden på penis. I de 10 siste år har jeg hatt fast partner - det siste året ca 3 forskjellige - kun en gangs tilfelle. Den siste gangen var 7,5 uker siden der jeg oppdaget to små blemmer (i mm) på forhuden ca 1,5 uke etter samleie. Jeg gikk til lege og testet meg for klamydia og herpes men viste negativt. Legen kunne ikke finne noe og mente jeg kunne slappe av. De siste dagene klør det hyppigere spesielt etter sex. Virker som piplene/blemmene har blitt litt større og rødere. Dette er snakk om Kansje en mm. Men det klor mere rundt forhud en på selve blemmene og kan se røde prikker rudt urinåpning også. Kan også nevnes at jeg har hatt sopp bakerst penishode under forhud .... Jeg er i fast forhold og litt engstelig på hva det kan være og om det smitter partneren min. Hva tror du?

Mann 35
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Desverre er bildet ikke tilstrekkelig til å stille en sikker diagnose her. Man ser en litt større struktur på penisskaftet som er hvitlig og som kan minne om det som kalles en mollusk, men er ikke så typisk at man kan si det med helt stor sikkerhet. Mollusker er virusbetingede vorter, ikke HPV-betingede, men fremkalt av et pox-virus som er noe annet enn HPV, som i sin tur fremkalles kjønnsvorter eller condylomer. Det du har ligner mer på en mollusk enn et condylom, men mollusker bruker å ha en karakterristisk liten  forsenkning øverst på hvelvingen, som ikke kan sees på den du har. Den kan også være talgkjertelbetinget forsåvidt. Dessuten ser man noen rødlige, men mindre strukturer noe oppad på bildet;- det kan i og for seg representere mollusker i tidlig fase. 


Hvorom allting er, både mollusker og condylomer smitter seksuelt, men er ikke farlige på noen måte. Ingen av dem forårsaker kløe i seg selv, så både kløen du beskriver og rødmen rundt urinrørsåpningen som du også nevner i brevet ditt kan nok ha en annen årsak, men den er det jo vanskelig å si noe mer om i mangel av bilde av den delen av penis. Ofte er det jo slik at en seksuelt overførbar sykdom ikke alltid kommer alene, slik at hvis du for noen uker siden hadde sex med en annen partner kan du ha fått en urethritt;- den kan ytre seg som rødhet på penishodet og i forhuden samt også gi en viss irritasjon som kan oppleves som kløe. Diagnosen her stilles best på mikroskopi av sekret fra urinrørsåpningen, men det er det nesten bare spesialister i hud- og veneriske sykdommer som gjør, alternativt de som arbeider på de klinikkene som er innrettet med seksuelt overførbare sykdommer for øyet. De finner du i de største byene, ved sentralsykehusene eller i Oslo som har Olafiaklinikken. 


Siden det er tvil om hva du har på penis samt om du også altså kanskje har en urethritt bør du nok oppsøke en av de ovennevnte instanser slik at riktige diagnoser blir stilt. Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-