Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utflod, sår og belegg nedentil hos mannen

Spørsmål

Hei, gutt på 18 år her. Jeg har et problem som jeg ikke finner svar på og som har vedvart i godt over et år. Når jeg er på do for å bæsje hender det ofte at det kommer slim ut av urinrøret, dette skjer samtidig som jeg presser ut avføringen. Slimet er veldig tørt og klissete når det kommer ut alene, nesten som slim du kjøper på lekebutikken, men når det kommer ut sammen med urin er det som veldig klissete sæd. Det lukter ikke og er verken smertefullt eller plagsomt, men jeg blir selvfølgelig bekymret når det har vart så lenge og jeg ikke finner ut hva det er. Jeg har IKKE vært hos lege enda, men testet meg for diverse hos helsesøster på skolen. Jeg har testet negativt flere ganger for klamydia, gonore og mycoplasma, samt testet negativt for urinveisinfeksjon i sommer. Jeg har også sjekket meg for testikkelkreft hos urolog ved en annen sammenheng. Som sagt er slimet verken smertefullt, plagsomt eller har noen lukt, men vil finne ut av det siden det har vedvart i godt over et år. Kan dette være sopp? Har en tube Canesten, men aldri brukt den. Tror du det kan funke om det er sopp? Et annet problem som ikke har noe sammenheng med det jeg skrev over er at jeg tror jeg har herpes i underlivet, men aldri testet meg for det. Noen ganger i året får jeg veldig smertefulle åpne rifter/sår på penishodet og under forhuden, samtidig som jeg får et hvitt talg-aktig belegg på penishodet og under forhuden. Dette belegget lukter vondt og det går kun bort dersom jeg vasker penis, men er tilbake igjen innen et par timer. Tror du dette er herpes? Jeg antar at det er herpes siden min faste sexpartner har herpes og vi har ubeskyttet sex ofte. Jeg har allerede herpes i munnen og jeg tror jeg smittet sexpartneren min, som videre smittet meg i underlivet. Har som sagt ikke testet meg for herpes, men har fått resept på tabletter som skal hjelpe mot riftene. Hva tenker du om dette? Noe jeg burde gjøre? Takk for svar!

Mann 18
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det som vanligvis kommer ut av urinrøret er urin, sed og eventuelt utflod og i det siste tilfellet foreligger det som oftest en seksuelt overførbar tilstand hos en ung mann. Det siste er langt fra sjeldent, disse tilstandene kalles med en fellesbetegnelse for urethritt og kan fremkalles av forskjellige mikrober, inkludert de du angir du er testet for. Dette at det har vart i mer enn ett år og at det kommer når du har avføring og presser kan tyde på at dette kan være noe annet enn de foran  nevnte tilstandene, spørsmålet er hva. Dette er ikke noe man vanligvis hører om så det er nok sjeldent;- og må derfor antas at dette kan være noe som bør henvises til en spesialist i urologi, en som steller med underliv og urinveier. Forslagsvis kunne man f. eks. tenke seg en cystedannelse som inneholder slimlignende væske et eller annet sted i de nedre urinveier som ved press altså tømmer seg. Primært bør du oppsøke enten fastlegen din;- hvis du ikke har noen er det vanligvis enkelt å finne en på nettet i nærheten av der du bor. Helsesøster på skolen kan også hjelpe deg med å finne en lege i primærhelstjenesten som i første rekke vil undersøke deg og hvis han ikke finner ut av det vil henvise deg til nærmeste spesialist i urologi. 


Du spør om dette kan være sopp. Sopp i underlivet ytrer seg som hvitlig, lett skjellende utslett og tidvis kløe, særlig på og ved slimhinnene inkludert penishodet.  


Videre skriver du at du kan tenkes å ha en herpes under forhuden på penishodet samt at du også har et gullig belegg i samme område som kan lukte. Det siste er sannsynligvis det som kalles smegma og som er en tyktflytende, talglignende substans som produseres av små kjertler i huden og som alle menn har, mer eller mindre. Denne utsondringen begynner gjerne i puberteten når de mannlige kjønnshormonene slår inn. Det er helt normalt og skal ikke behandles annet enn at når du merker det kan du skylle det bort under lunkent vann og smøre etter med en parfymefri fuktighteskrem som apobase eller canoderm. 


Når det gjelder herpes er det første du må gjøre å få tatt en prøve av såret eller sårene når du har dem. Dette må også gjøres av lege eller eventuelt skolesøster, hun eller han vil imidlertid vite om det alternativt finnes en lett tilgjengelig lege som kan ta prøven. Først når diagnosen er stilt vil man eventuelt komme inn på behandling, men det er slik at det ikke finnes noen behandling som kan fjerne en herpes for godt, men bare forhindre utbrudd i kortere eller lengre tid. Spørsmål og diskusjon om hvordan man skal forholde seg til en herpes vis a vis seksualliv med en partner, bruk av kondom som beskyttelse samt eventuell behandling er en samtale man nesten må føre med den legen man kommer til og helst da en som har erfaring med disse spørsmålene siden dette emnet har svært mange sider.  Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-