Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikt utslett på penishodet

Spørsmål

Hei igjen! Jeg har sendt inn et bilde tidligere til deg, men det var ikke så bra et bilde, og det var vanskelig å se noe. Har brukt Dermovat 0.05% salve siden 25/11 men har ikke vært noe bedring (fra hudlege). Har også kjent varme/brennende følelse mellom lårene/lysken om det har noe betydning. Sender noen flere bilder jeg vil du skal se på. Når jeg har forhuden over penishodet blir det veldig hissig og rødt. Har jo testet meg for klamydia og den var negativ....... Men bør jeg teste meg for flere kjønnssykdommer?

Mann 49
Svar

Hei og takk for brevet ditt og ett medfølgende bilde som viser mindre, lett rødlige områder distribuert til penishodet. Du skriver at du har kontaktet Lommelegen tidligere med samme problem, men med et mindre bra bilde. Desverre er det ikke mulig å finne tilbake til dette første brevet ditt. Du forteller at du har vært hos hudlege som har forskrevet dermovat salve for tilstanden, sannsynligvis fordi han eller hun oppfatter utslettet på penishodet som en balanitt;- det er den vanlige fellesbetegnelsen på utslett av inflammatorisk årsak på penishodet og eventuelt tilgrensende forhud. Dermovat er et nokså sterkt cortisonpreparat som du sikkert har fått veiledning i å bruke;- det er viktig at det legges inn pauser uten salve i kortere eller lengre perioder. Dermovat bør generelt brukes med stor forsiktighet i denne regionen hvor huden er tynn og ømfiendtlig. 


Bildet viser altså et utslett etterat det er brukt dermovat mer eller mindre i perioden fra 25. november. Det er derfor svært vanskelig å si noe nærmere om hva slags utslett dette dreier seg om siden bruk av dermovat vanligvis vil forandre et utslett. Hvorvidt den varmen/brennende følelsen du har kjent mellom lårene og i lyskene kan ha sammenheng med utslettet er det likeledes vanskelig å si noe sikkert om, da måtte man ha sett om det foreligger utslett også her. 


Du har testet deg for chlamydia som var negativ og du spør om du bør teste deg for ytterligere seksuelt overførbare tilstander. Hvis det er slik at du tilskriver det utslettet du har og det du beskriver at du kjenner forøvrig til usikker sex så bør du absolutt teste deg for mer enn bare chlamydia. Ved f. eks. tilstanden urethritt, som er en betennelse ytterst i urinrøret og som overføres seksuelt, så kan det oppstå utslett på penishodet som følge av betennelsen. Chlamydia er en av mikrobene som fremkaller slik betennelse, men etennelse kan også fremkalles av flere mikrober som det er mulig å testes for. Det beste i den forbindelse er at legen mikroskoperer fuktighet fra urinrøret og finner ut om det foreligger en betennelse. For dette er det god behandling å få. 


Utover dette er det ikke mulig å si noe sikkert om årsaken til utslettet ditt;- hvis det dreier seg om en balanitt så kan den tilstanden forårsakes av forskjellige mikrober, sopp, reaksjon på legemidler samt en rekke andre faktorer. Det beste er at du igjen kontakter hudlegen du har vært hos og ber ham eller henne igjen å se på utslettet på penishodet og undersøker om det foreligger utslett utover det. Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-