Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubehag fra urinrøret

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt vondt ytterst i urinrøret i et par uker. Fikk vondt etter sex med kona. Dro til urolog som så at jeg var rød/sår ytterst i urinrøret. Jeg ble testet for klamydia, gonore og mycoplasma. Prøvene var negative. Legen skrev ut dactakort som jeg smurte ytterst i urinrøret to ganger om dagen. Ca 1 uke etter legebesøket og etter et par dager med dactakort følte jeg meg ganske pigg. Såpass pigg at jeg onanerte for å se om alt fungerte som normalt. Det skulle jeg ikke gjort! Jeg fikk vondt igjen. Har smurt på nytt i et par-tre dager med dactakort-salven men jeg har fortsatt vondt i urinrøret. Hva bør jeg gjøre nå?

Mann 37
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Den vanligste diagnosen som foreligger når en seksuelt aktiv mann man får ubehag i og ved urinrørsmunningen er det som kalles urethritt eller urinrørskatarr. Dette er en seksuelt overførbar betennelsestilstand som kan fremkalles av forskjellige mikrober, som chlamydia, mycoplasma genitalium eller gonorebakterien. Ofte er prøvesvarene negative og det er fordi mikrobene ikke lar eg identifisere i laboratoriet, da kalles tilstanden for uspesifikk urethritt og den er den hyppigst forekommende. Sikker diagnose stilles ved mikroskopi av sekret fra urinrørsmunningen. En urethritt har en inkubasjonestid på 1 til 2 uker.  En slik tilstand er enkel å behandle og eventuell partner skal også alltid behandles, videre skal man ikke ha sex i behandlingstiden. 


Dernest er det andre tilstander som kan forekomme, som f. eks. et herpessår i urinrørsmunningen, andre sår som ikke er herpes, eventuelle tilstander som kan ha noe å gjøre med huden, som eczemer eller gjærsopp, men disse viser seg mer som utslett som kan svie noe og av og til klø. Det som kalles urinveisinfeksjon, dvs. en infeksjon som springer ut fra den ovenforliggende delen av urinveissystemet kan også forekomme hos menn, men betydelig sjeldnere enn hos kvinner. I så tilfelle skal urinveiene undersøkes nøye. 


Videre kan en betennelse i prostata ytre seg som ubehag i tuppen av penis, og hva det helt kommer av er uklart, mange menn får prostatitt og det finnes forskjellige sorter av dem.  

Du spør om hva du bør gjøre nå. 


 I første omgang er det nok et godt råd å oppsøke en lege eller klinikk som har erfaring med seksuelt overførbar sykdom, som en spesialist i hudsykdommer eller en klinikk som er innrettet med dette formål for øyet. Man vil der hurtig kunne klarlegge hva dette kommer av og enten behandle eller henvise deg videre til urolog. God bedring og lykke til !