Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilbakevendende sårdannelser på penishodet

Spørsmål

Hei, Har det siste halve året slitt med utslett på penishodet. Det har vært i tre perioder i løpet av denne tiden. Hver gang begynner med kløe, og at overflatehuden begynner å få små blemer som i ettertid gjør at jeg mister gradvis det ytterste hudlaget. Det er også en spesiell lukt tilstede. Tippen av forhuden klør også, og blir rød hvor den er i kontakt med penishodet. Første gang var så og si smertefri. Jeg trodde det var belanitt eller lignende, da det virker ut som rammede områder smittet over på forhud. Jeg begynte å bruke Klotrimazol etter 2 uker, men det tok ytterligere 3-4 uker før det var nesten helt borte. Så gikk det noen måneder før det samme skjedde igjen, bare denne gang var det veldig smertefult og en intens kløe i tillegg. Jeg gikk til legen og sjekket meg etter 3 uker. Han var usikker hva det var, men tenkte det kunne skyldes herpes, så vi tok de vanlige kjønnsykdoms-testene. Det gikk et par uker til før det forsvant, og testresultatene kom tilbake negative. Det er mulig testene tar feil, men min nåværende partner testet seg (negativt) før vi hadde samleie første gang. Og hvis det hadde kommet fra noen andre så må vi tilbake 5-6 år. Nå igjen har det komt for tredje gang, og har vært der i 3 uker, men er på vei bort. Denne gang var det også en periode på noen dager hvor forhuden fikk en bul (sannsynligvis væskefyllt), som jeg tror var en betennelse. Lurte på om du har en formening om hva dette kan være, og om det fortsatt kan være belanitt? Jeg vasker uten såpe 1-2 ganger dagen mens jeg har det (vasker ofte ellers også). Men fortsatt tar det 4-6 uker før det forsvinner. Er det mulig det kan komme fra samleie, stress eller lignende? Minst to av gangene har det oppstått etter sex under mensen, har bare tenkt det er tilfeldig, men kan det være en faktor? Skulle tatt bilde, men fikk ikke gjort det før det så mye bedre ut.

Mann 27
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det var beklagelig at du ikke fikk tatt bilde av dette før det forsvant, da hadde vi kanskje kommet litt nærmere en diagnose. Imidlertid, siden dette distinkt har opptrådt tre ganger med noen uker/måneders mellomrom, at det har gjort vondt i begynnelsen samt at du den første tiden har opplevd kløe i området, at de første symptomene har vært blemmer/væskefyllt bul, at det etter noen tid, uker, helt har forsvunnet helt samt at du ikke har vært sammen med noen annen partner enn din faste, så er det sannsynlig at legen du konsulterte som mente at dette kunne dreie seg om en herpes kan ha rett i det. 


Du skriver at det ble tatt de vanlige testene for seksuelt overført sykdom, herunder muligens også herpes, det kommer litt an på om det fremdeles var rester etter den primære sårdannelsen da han tok prøvene. En herpes diagnostiseres primært ved at man tar en pinneprøve fra væsken i såret/blemmene som konstituerer utbruddet og sender den til et mikrobiologisk laboratorium for diagnostikk. Denne prøven kan ofte bli det man kaller for en falsk negativ prøve hvis det ikke er nok væske i prøven som ble innsendt. Dette betyr at skal en slik direkteprøve på herpes bli vellykket må den tas i løpet av de første dagene utbruddet varer, så lenge som det er fuktighet til stede, ellers vil prøven altså bli negativ.


Det som imidlertid kanskje er noe uvanlig er at du forteller at det hele står på i flere uker;- et vanlig herpesutbrudd vil vanligvis være over i løpet av 1-2 uker etter utbrudd. 


Du nevner at din partner ble testet negativt for herpes før det første samleiet fant sted for flere år siden, imidlertid er det jo slik at ved manglende sår så er det ikke noe å teste, dvs. at man således ikke kan vite om personen har en herpes eller ikke. Man kan selvsagt ta en blodprøve på herpesantistoffer, men det er ikke så vanlig i herpesdiagnostikk idet den ikke sier noe om hvor en eventuell herpes befinner seg, bare at man har hatt en herpes tidligere. Og en herpes type 1 har kanskje så mye som 70 % av en befolkning ha, ca. 20-25 % kan ha antistoffer mot herpes type 2. 


Mange kan ha en herpes, ofte type 1 på leppen, men den kan komme svært sjelden og mange er ikke klar over at de har det. Ved oral sex kan en herpes meget lett overføres fra leppen til de genitale regioner. 


Det er et godt råd å ta dette opp med fastlegen og lage en avtale at du kan komme dit med en gang dette skjer neste gang slik at det kan bli tatt en direkteprøve når det foreligger fuktighet i området. Hvis dette fortsetter uten at du kan spore fuktighet neste gang du får dette så er en spesialist i hudsykdommer et alternativ til at en riktig diagnose kan bli stilt. Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-