Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Testisretensjon: Når bør operasjon skje?

Spørsmål

Hei! Sønnen min mangler en testikkel. Dette ble oppdaget på seksmånederskontrollen i oktober i fjor, og har siden den gang vært til tre ulike leger og ulike sykehus for å lete etter testikkel/få videre hjelp. Har fått henvisning til St. Olavs i Trondheim som jeg har skjønt er spesialistene på dette.

Min bekymring er bare det at alle de andre legene har sagt at det er veldig viktig at sønnen min blir operert før han fyller ett år, noe legene også sa han kom til å få. Har ringt til St. Olavs og har fått vite at han er i systemet, men får ikke vite noe om når operasjonen vil skje, og sønnen min er nå fylt ett år. De sa bare at: vi opererer også fra 1,5 år til 2 år, men så er jo dette helt motsatt av hva jeg har fått høre fra andre leger, og hva jeg leder alle steder på nett, nemlig at operasjon bør helst skje før fylte ett år, og derfor så begynner jeg å bli veldig bekymret for min sønns fremtidige helse.

Vil gjerne vite hva jeg bør gjøre, og om du ver noe mer om dette, er det vanlig å operere så sent som innen 2 års alder? I tillegg mistenker jeg også at sønnen min fått jojo-testikkel på den testikkelen som har vært der hele tiden, for jeg ser den bare i perioder, feks etter varmt bad.

Er så redd for at de begge skal ligge feil for lenge og hva dette medfører. Kan man operere privat? Blir så stresset av å få vite forskjellige svar fra ulike hold, men så er jo de på St. Olavs eksperter, så jeg regner med de vet hva de snakker om.

Synest likevel det er rart at det blir gitt så ulik informasjon. Engster meg også over at smitten stiger og at det blir mer risikabelt å reise dit jo lenger tid det går, for oss som er så unge at vi ikke er prioritert før helt til slutt, og er redd at stor pågang pga korona kan ende opp med å utsette operasjonen lenger og lenger, hvis du skjønner.

Synest allerede det har gått for lang tid om operasjon helst bør skje før fylte ett år. Håper på et betryggende svar! Vet ikke hva mer jeg bør gjøre eller hvem jeg skal ta kontakt med videre.

Kvinne 26
Svar

Hei.

Det du spør om her, er en second opinion om ideelt tidspunkt for behandling av retinert testikkel (testikkel som ikke er nede i pungen). Du er forståelig nok frustrert og forvirret over forskjellige svar fra spesialister, men det har nok sin klare forklaring i at det finnes ingen sikkerhet eller enighet om ideelt tidspunkt i fagmiljøene som driver med dette. Siden du spør om en second opinion, vil jeg jeg gjerne få presisere at de råd du får fra spesialister/ kruriger om dette, er av større verdi enn det jeg kan bidra meg, siden jeg ikke er kirurg, og kirurger kan vesentlig mer om dette enn jeg.

Det jeg kan lese meg frem til er at det anbefales operasjon fra 6-12 måneders alder.

Det er forøvrig et poeng å operere før man er 12 år, for ellers øker risikoen for kreft i testikkelen, men det er jo et helt annet tidsperspektiv enn det vi snakker om her.

Svært mange gutter får utført denne operasjon etter fylte ett år, og det går bra. Siden dette er et kontroversielt tema i fagmiljøene, ville jeg hvis jeg var deg, bare valgt å følge de råd du får fra de spesialister du er i kontakt med, da dette er de fagpersoner som kan mest om dette, og følgelig ville jeg følt meg trygg på de råd og anbefalinger du får fra disse, om jeg var deg.

Og det vil også være vanskelig for deg å vite hva du skal gjøre, om ikke du velger å følge rådene fra spesialistene på dette, så velg det. Det er en rutinemessig og grei operasjon, og du kan være trygg på at resultatet her blir bra uansett.

Hvorvidt dette er en operasjon som utføres privat, vet jeg ikke. Du kan imidlertid lett finne ut av dette ved å kontakte private helseklinikker hvor der er kirurger, og få svar på det. Fastlegen din vil kunne fortelle deg hvor du finner nærmeste slike tilbud der du bor.

Håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.