Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svakere orgasme

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 38 år, som har fått et uventet problem jeg aldri før har hatt. For ca. tre måneder siden begynte helt plutselig orgasmene mine å være veldig svake, nesten slik at jeg ikke kjenner at jeg "kommer". Ereksjonen er likevel helt normal og bra, og følelsen under samleiet er også bra, men selve orgasmen er nesten vanskelig å kjenne. Jeg er lykkelig gift, og vi har et aktivt og godt sexliv - men samleie i snitt 2-3 ganger i uken. Jeg er i svært god fysisk form da jeg er aktiv idrettsutøver, trener ca. 10-15 timer i uka. Det er ingenting i min livssituasjon som jeg kan forklare at kan ha sammenheng med dette som nå har skjedd. Etter å ha lest litt selv, oppsøkte jeg min fastlege for å få sjekket prostata - at det ikke hadde noe med det å gjøre. Legen utførte en "manuell" sjekk av prostata, men å føre en finger inn rektalt. Beskjeden til meg var at alt var normalt her, og at dette med orgasmen trolig skyltes noe psykisk. Men nå har det gått tre måneder, og situasjonen er uforandret. Jeg har ikke noe mer stress i livet nå enn jeg har hatt de siste årene (vi har travle dager med jobb og trening, men det er ikke noe nytt). Jeg spiser sunt, har et moderat alkoholforbruk, forsøker å få minimum 7-8 timer søvn hver natt. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor det har blitt som dette, og opplever det frustrerende. Frem til mars, har jeg hele livet hatt en veldig sterk orgasmefølelse (nesten hver gang, om jeg har vært sliten eller ikke) - og nå er det altså så vidt jeg merker det, og dette oppstod helt plutselig. Når det gjelder mengden sæd som kommer ut, virker den ca. lik - kanskje litt mindre, det er jeg litt usikker på. Har du noen tanker om hva denne "tilstanden" kan skyldes, hva jeg eventuelt kan gjøre for å finne ut mer ut av årsaken, og hvordan det eventuelt kan behandles / løses?

Svar

Hei og takk for brevet ditt! Du beskriver klart at noe har skjedd som en forrandring av orgasmen. Det er fint at du har vært hos din fastlege og at han har funnet at alt er i orden rent fysisk. For det er nok riktig. Og når han sier at dette kanskje er mer psykisk betinget, så har han nok rett i det. Men ikke psykisk som noe galt med din psykiske helse. Men på det du beskriver så høres det ut som du bruker kroppen din veldig mye. Ikke minst til å trene. Og at dette mer er en reaksjon på en viss overbelastning . Det skjer jo noe med kroppen i forhold til stress. Og dette kan være at kroppen din nå opplever mer stress enn tidligere uten at du konkret kan sette fingeren på noe bestemt.  

Man kan beskrive orgasmen som en følelsesstorm i en del av det nervesystemet som kalles det sympatiske nervesystemet. På en måte kan man karakterisere orgasmen som en ”muskulær masserefleks” Det er den optimale opplevelsen av seksuell tilfredsstillelse, og den psykologiske opplevelsen sitter i en del av hjernen som heter cerebrum.   Og denne delen av hjernen kan reagere negativt på mye stress. 

Jeg kan jo ikke konkret si at det du opplever bare er en reaksjon på stress, men jeg har hatt mange pasienter som har opplevd noe av det samme som du forteller.Og i samme aldergruppe som du tilhører.  Så mitt råd er at du kanskje blir mer oppmerksom på nettopp ting som kan stresse deg, og tar bort energioverskuddet i kroppen din. Enten i form av mye trening, eller på jobb. Prøv å legg inn perioder der du slapper helt av og konentrerer deg om helt ro i kroppen. La den hvile. Se om dette kan hjelpe.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-