Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svak stigning i PSA, kan jeg har prostatakreft?

Spørsmål

Hei. Har i mange år vært plaget med vannlatingsproblemer. Startet for vel 20 år siden, men besøk til urolog og all verdens medisiner, uten at jeg idag kan si konkret hva som har hjulpet eller ikke. Har blitt enig med fastlege at det kan henges på knaggen prostatitt. Har ikke vært sånn bestandig, men litt på og av. Føles litt som UVI, og det hjelper også med penicillin mot plager. Kommer forøvrig ofte etter sex, etter noen dager føles behovet for å gå på do ofte, og må opp om natten for å tisse.

I de senere årene har det også blitt litt oppstartsproblemer når jeg skal tisse, må ta i, evt presse på for at det skal komme urin. Skal sies at det stort sett renner greit når det først skjer, og jeg føler ikke at jeg har noe rest i blæra.

For 3 år siden ble det tatt en test av prostata og en slik psa-blodprøve. Den viste for 3 år siden ca 1,9, noe som er innenfor normalen, jeg er forøvrig 48 år. Denne testen ble tatt i forbindelse med koloskopi, legen som utførte denne hadde observert at prostata var litt stor/forstørret. Ble nå i år tatt ny psa-test. Viste da en økning til 2,6. Det var da ønskelig med en ny test 8 uker senere og den viste det samme, 2,6. Man vil vel kunne anta at det er innenfor normalen i forhold til alder, men det er en økning.

Kan legge til at jeg stort sett i hele år har vært litt plaget med det som minner om urinveisinfeksjon, og dette kan vel slå ut på den testen. Det jeg lurer på eller tenker på, er det grunn til bekymring om prostatakreft? Jeg skjønner at man ikke vet dette ut ifra en slik kjapp beskrivelse, men spør uansett. Ble forøvrig henvist til urolog nå, noe som sikkert er greit med tanke på utfordringer rundt dette, uansett årsak. Man er jo så dum at man googler da vettu, og da finner man jo gjerne de svarene man vil ha, eller ikke. Er ellers ganske normal, vekt og aktivitet som en frisk mann. Noe jeg forøvrig også føler meg. Hilsen delvis frustrert og litt bekymret.

Mann 48
Svar

Hei.

Du er henvist til urolog, og det er fornuftig, for da kan du få stilt alle de spørsmål du har til en som har spesialkompetanse på dette, nemlig en urolog, hvilket jeg ikke er.

Jeg kan opplyse deg om at normalnivåer for PSA er under 2,5 for personer 40-49 år, og for personer 50-59 år er det under 3,5 som er normalnivåer.

Du er svært nærme aldersgruppen for normalverdiene er å ha under 3,5, og du har 2,6. I seg selv er det tallet altså ikke noe å bekymre seg over, men du er opptatt av stigningen fra fra 1,9 til 2,6 på tre år. Det er på ingen måte gitt at det er noe særlig større stigning enn forventet på tre år, og fremdeles har du ikke verdier som taler for prostatakreft. Men en svært viktig supplerende undersøkelse er at fastlegen din må naturligvis kjenne på din prostata. Det har stor informasjonsverdi i forhold til mistanke om kreft eller ikke. Urologen vil naturligvis gjøre det, men fastleger gjør også dette. Så det kan du eventuelt gjøre for å roe ned din kreftfrykt nå. Hvis fastlegen finner at prostata er glatt og jevn og uten kreftmistanke, så er det en svært viktig informasjon i denne sammenhengen. Så det kan du jo vurdere å gjøre for å dempe din kreftangst, hvis det er noe tid å vente på time hos urologen.

Forøvrig har du rett i at det er en usedvanlig dårlig løsning å prøve å google seg frem til klarhet, om man har en helsebekymring. Det er tvert imot nærmest kongeveien til ytterligere bekymringer. Og i tillegg står det absolutt ingenting om akkurat deg og din prostata på internett, der står kun generell informasjon og statistikk m.v., og det er derfor du skal vurderes individuelt av en urolog.

Oppsummert ville jeg ihvertfall ikke vært bekymret for prostatakreft i ditt tilfelle.

Ha det bra.