Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i testikkelen

Spørsmål

Hei, Har litt øm testikkel og har litt spørsmål angående dette. For et par måneder siden så drev jeg og byttet bordkledning og vinduer på huset mitt. Jeg satte også opp ny terasse. Jeg fikk da plutselig veldig vondt i ryggen og kjente også litt ømhet i pung/testikkel. Ryggsmertene gikk delvis over etter noen dager med litt avslapping og noen turer i skog og mark. (Generelt litt plaget med ryggsmerter fra tid til annen) Men ømheten i pungen har vedvart, men kommer litt nå og da. Har kartlagt litt om når ømheten er der og ikke. Den virker å forsvinne i løpet av natten, så det er ikke noe å kjenne når jeg står opp om morgenen. Så kan den plutselig komme tilbake igjen utpå formiddagen. Det virker også som at det lindrer om jeg er i litt aktivitet. Det trenger ikke være det store, men en liten spasertur kan få det til å forsvinne. Har lest på nett at et eventuelt prolaps kan føre til smerter i pungen, kan dette stemme? Isåfall kan det være det? Ettersom at en spasertur kan være med på å myke dette opp? Kan du tenke deg noen annen sykdom/årsak? Har prøvd å kjent litt på testiklene og kan ikke kjenne noen kuler eller noe slikt. Har bestilt time til lege, men vill gjerne ha to svar slik at jeg kan sammenligne dem. Om begge er enige så er det lettere å slå seg til ro med svaret.

Mann 24
Svar

Hei.


Prolaps kan gi smerter som kjennes i pungen. Det at det blir bedre av bevegelse kan i noen grad øke mistanken om en slik årsak. Men du skriver innledningsvis at testikkelen er øm. Hvis du da mener at det er ømt å ta på den og at den er klart ømmere enn den andre, så er det imidlertid ikke prolaps som er årsaken. Dette er en viktig observasjon som du må sjekke selv, før du skal til lege, og fortelle legen.

Om ikke det skyldes prolaps, så kan vi tenke i retning av infeksjon, ikke minst siden du er 24 år, en alder hvor klamydia er svært vanlig, og da isåfall infeksjon i bitestikkelen. Brokk kan være en annen årsak til smerter i pungen. Vridning av testikkelen rundt sin egen akse (blodårer og sædleder), såkalt partiell testistorsjon, kan også være en forklaring på smerter i pungen som kommer og går. Svulster i testikkel skal selvfølgelig også utelukkes, og selv om det er bra at du ikke kjenner noe slikt selv, skal naturligvis legen kjenne etter dette også.


Uansett så er det riktig av deg å få sjekket dette hos lege, slik du nå skal.  Du sier at dersom begge leger (Lommelegen og legen din) er enige, så er det lettere for deg å slå deg til ro med svaret. Det forstår jeg at du tenker, men da er det viktig å legge til at jeg her ikke kan kjenne på testikkelen din og heller ikke snakke med deg for å kartlegge smerten mer, og da lar det seg ikke gjøre å stille noen endelig diagnose, slik din fastlege kan. Derfor vil fastlegens konklusjoner her være mye mer å stole på enn de generelle vurderinger og betraktninger jeg her kommer med.

Lykke til og ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-