Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sannsynlige vorter på penis

Spørsmål

Hei! Har hatt noen utvekster på penis som ikke har gått vekk. De kom nå for noen måneder siden og har ikke gjort vondt, men det virker som de har økt i antall. Når jeg klemmer på de skjer det som oftest ingenting (virker nesten som en vorte), men enkelte ganger kommer det noe hvitt belegg ut. Flesteparten av disse er lokalisert på penisstreng, men det er også noen under penishodet. Se vedlagte bilder, disse er merket med blå pil. Har googlet litt om dette, men virker ikke som det er Penile papules. Eg har også spørsmål om noe andre utvekster lengre «ned» på forhuden, dvs nærmere penisskaftet. Dette er også små «bobler», men de er mye mindre, flere i antall, røde og har heller ikke gjort vondt. Disse er markert med rød pil. Har du noen formening av hva disse to typene av utvekster kan være? For øvrig har jeg aldri testa positivt på noen kjønnssykdommer, men hadde ubeskyttet sex i utlandet og fikk kjøpt Azithromycin på apotek og tok klamydiakur med riktig dose for å være på den sikre siden. Tusen takk!

Mann 23
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er ikke uvanlig at det kan være vanskelig å skille mellom hva som er normale strukturer og hva som ikke er det i akkurat dette området. Normalt forekommer talgkjertler som kan ligne nokså mye på vorter;-  disse kan være av forskjellig slag, enten mollusker, som fremkalles av et pox-virus og condylomer som fremkalles av HPV-viruset. De normale strukturene har litt forskjellige navn alt ettersom hvordan de ser ut, pearly penis papules er helt riktig et av dem. 


Bare for å ha sagt det, du nevner noe om et hvitt belegg som kommer ut. Klemmer man på en mollusk så kan det av og til tyte noe hvitlig ut, men det gjelder ikke for condylomer. Derimot kan hvitlig fuktighet av og til komme fra urinrøret og da kalles dette for utflod og være tegn på en urethritt eller en betennelse i urinrøret, som oftest forårsaket av f. eks. chlamydia eller andre mikrober og siden du skriver at du har tatt azitromycin for å være på den sikre siden vedrørende en eventuell seksuelt overførbar urethritt så er det ikke alltid at denne typen antibiotika virker, la legen, (se nedenfor) sjekke dette. 


Først og fremst må det tas forbehold vedrørende diagnostikk etter bilder, selv om et par av bildene dine er ganske skarpe. På det første bildet der du har brukt blå markeringspenn kan det se ut som det foreligger condylomer eller kjønnsvorter;- de ser ut til å befinne seg nokså nær kanten av penishodet og bortover mot strengen. De gullige strukturene oppad markert med rød penn på bilde nr. 2 synes å være helt normale dyptliggende talgkjertelstrukturer som vanligvis kan sees også også andre steder i området, de har alltid vært der og skal ikke behandles. Vedrørende bilde nr 3 uten markering er lyset for sterkt til at det går an å si noe sikkert her, det samme gjelder bilde nr. 5. På bilde nr. 4 ser det ut til at det som er markert med den blå pilen også er condylomer som også ligger i nærheten av strengen, forøvrig et nokså typisk sted for condylomer siden dette området settes på strekk ved samleie og representerer den vanlige inngangsporten til viruset;  det dreier seg her om HPV-type 6 og 11 som er årsaken til kjønnsvortene. Condylomer er ikke farlig på noen måte, men de fleste ønsker å bli kvitt dem siden de kan smitte over til sexpartnere. 


Det finnes ikke noen remedier i håndkjøp på apoteket som kan behandle condylomer slik at du således ikke kommer utenom en tur til enten fastlegen eller noen annen lege i primærhelsetjenesten, alternativt en klinikk som steller med seksuelt overførbare sykdommer eller en ungdomsklinikk, i Oslo Olafiaklinikken. Her vil det du har bli vurdert og hvis man altså finner at dette dreier seg om condylomer vil de bli behandlet;- det er forskjellige måter å behandle condylomer på. Det er svært viktig at legen kan skille mellom normale strukturer og det som altså ser ut til å være condylomer. Lykke til og god bedring !