Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Samme vonde lukt av urin, avføring, ånde og sluk i huset

Spørsmål

Hei. Jeg har den siste tiden/mnd opplevd at både urin og avføring lukter annerledes enn tidligere. Det hele begynte for noen måneder siden hvor jeg følte at prompene mine luktet skikkelig surt. Tenkte ikke noe mer over dette. Sånt skjer. Jeg har skeiet ut både kosthold og alkohol etter corona og sommerferie og tenkte det var et resultat av det. Men nå har jeg akkuratt den samme lukta på både avføring og urin. noen dager min egen ånde. Jeg føler til og med jeg kan lukte den rundt forbi. Feks i sluk eller vann. Det lukter syrlig eller litt som jern/metall. Jeg føler jeg begynner å bli gal. Jeg har vært hos legen siden januar for diare som varer over lengre tid gjentatte ganger etter en ferietur til asia. De finner ikke noe unormalt på hverken avføringsprøver, koloskopi el. Blodprøver er fine, men jeg har for høyt ferritin nivå. Legen min sier det bare må holdes under oppsikt. Jeg kan nevne at jeg hopper over mensen ofte og har lurt på om det kan gjøre jernverdiene høyere? Men uansett jeg plages virkelig svært av denne sjenerende lukten og føler at magen er i ulage ofte. Hva bør jeg gjøre ? Er det noen flere prøver som bør taes? Nye avføringsprøver? Jeg føler kanskje ikke min fastlege er kompetent nok til å finne ut av dette, selv om hun er flink til å henvise meg videre. Kan høyt ferritin nivå slå ut på slike ting ?

Kvinne 29
Svar

Hei.


Jeg vet ikke om noen tilstand som gir endring av lukten i både urin og avføring, så her er det nok mer hensiktsmessig å se på disse to tingene hver for seg.

Endret lukt på urin kan ha å gjøre med hva du har spist, hvor mye eller lite du har drukket og så videre. Men det kan også skyldes urinveisinfeksjon, så få sjekket dette hos fastlegen med en urinstix. Ta med morgenurin til legen.


Lukt på avføring og tarmgass vil også variere veldig med hva en spiser, og endret lukt behøver på ingen måte å være et sykdomstegn, la det være helt klart. Jeg vet ikke hva legen din har undersøkt, men tilse at du har fått utelukket matvareintoleranser som laktoseintoleranse og cøliaki, for ordens skyld.


Samtidig vil jeg nok også legge til at så lenge legen din ikke har funnet tegn til sykdom hos deg ved de undersøkelser du har vært til hittil, så er det stor grunn til å tro at du faktisk heller ikke har noen sykdom. Ferritinverdier merkes ikke på lukten av urin og avføring, jfr ditt spørsmål.


Jeg legger merke til at du sier at du sier at du kjenner den samme lukten av både urin, avføring, tarmgass, ånden din, samt av "sluk eller vann". Det høres veldig påfallende ut, for jeg ser ikke for meg at det er fysisk mulig. Derfor får jeg en del tanker om at dette kanskje kan skyldes psykologiske forhold, dvs at det er et eller annet med hvordan du rent subjektivt tolker luktopplevelser, at du kanskje er "overoppmerksom" på lukt, og på en eller annen måte har kommet deg inn i en ond sirkel som gi stadig økt oppmerksomhet på lukter. Jeg synes egentlig dette alt i alt er vanskelig å forstå eller tolke på annen måte.

Du ønsker imidlertid klarhet i dette, og da synes jeg du skal ta en samtale med legen din om hun er enig i dette, slik at du kan få lagt dette fra deg. Jeg ser ikke for meg at løsningen på dette finnes i henvisninger til spesialister eller videre undersøkelser, slik du beskriver det. Hvis du velger å følge mitt råd om en samtale med fastlegen om dette, så synes jeg det er veldig viktig at du tar med deg utskrift av spørsmål og svar her, slik at legen din kan lese hva du har fortalt meg, om hvordan du opplever dette, og hva vi har snakket om her. Jeg vil anta det er det beste og mest hensiktsmessige du kan gjøre nå, og jeg ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-