Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødt, vondt og varmt i pungen

Spørsmål

Jeg er en mann på 66 år, og har vondt i pungen på høyre side, har vært slik i flere dager. Det er så vondt at det er smertefullt å tørke seg bak. Når jeg ble født var ikke høyre testikkel falt ned i pungen. Når jeg var veldig ung tok jeg noen sprøyter som skulle bidra til at testikkelen falt ned. Det gjorde den ikke. Så når jeg var en 12- 13 år ble testikkelen operert så den kom ned. Det gikk greit. Nå vandrer testikkelen opp og ned , forsvinner i lysken og kommer ned ved varmt bad. Det er veldig vondt der nede og pungen er varm. Når jeg kjenner på testikklene er de ikke så vonde å ta på. Men det er en smerte nede på høyre side, kommer fram når jeg bøyer meg fremover og sitter og løfter høyre fot over den venstre. Det er ikke noe seksuelt da jeg ikke har hatt sex på 30 år. Jeg lurer på hva dette kan være. Har kvinnelig fastlege så det er pinlig å gå dit med slike plager. Har også fått vondt i ryggen. Dette bekymrer meg litt. Så jeg lurer på hvordan jeg skal forholde meg? Er ellers sprek etter alderen. Hverken røyker eller drikker.

Mann 66
Svar

Hei.


Dette skal du oppsøke lege for umiddelbart. Rødt og varmt er tegn på at "noe er galt", og vi kan tenke i forskjellige retninger her:

1) Infeksjon, som må behandles med antibiotika

2) Brokk, evt inneklemt brokk, som er en alvorlig situasjon hvor blodforsyningen er avklemt, og det kan i verste fall ende med akutt operasjon.

4) Testistorsjon: Testikkelen kan vri seg rundt sin egen akse, slik at blodforsyningen blir avklemt. Dette er en akuttsituasjon, som oftest må opereres akutt.


Du skriver at det er pinlig å gå til en kvinnelig fastlege for dette. Forsåvidt forstår jeg deg, men samtidig kan du ikke ta slike hensyn, da dette er ting du er nødt til å oppsøke lege for. Og det er særdeles viktig at du er klar over at enhver kvinnelig lege har sett og undersøkt utallige menns underliv før, og at for legen er dette like vanlig som å se en pasient i halsen eller øret.  Legens kjønn er i en slik sammenheng helt uvesentlig, for det er jo ikke en kvinnelig privatperson du skal til, men en profesjonell lege, som forholder seg til ditt underliv som til enhver annen kroppsdel.

Hvis du leser dette etter kontorets stengetid, og det fortsetter å være vondt, rødt og varmt, skal du dra til legevakten, da dette ikke bør vente, med tanke på mulig diagnoser nevnt ovenfor.

Lykke til.