Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødt og irritert område på penis og omkringliggende hud.

Spørsmål

Hei, Det siste året har jeg blitt sår på penis ved samleie. Har kun en sex partner og det er min kone. Det virker som om det kan være en soppinfeksjon eller lignende, og av og til har jeg vært sår i skrittet og i huden mellom rumpeballene også. Av og til så sår at det har oppstått væske ved kløing. Jeg klør ikke på penis. Har lagt ved noen bilder som viser en ring som går over penis hodet og ned til huden under.

Mann 49
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Desverre er ikke bildene dine kommet med mailen du sendte, derfor er det vanskelig å si noe helt bestemt om det du beskriver. Jeg forstår at du har hatt irritasjon og såre områder i regionen nedentil, sannsynligvis både på penishodet og omkringliggende hud. Du nevner at du kanskje har en gjærsoppinfeksjon og ut fra det du forklarer kan dette jo være tilfelle. Ofte er det imidlertid slik at menn kan få en gjærsoppinfeksjon nedentil spesielt hvis de lever fast sammen med en kvinne som har kronisk gjærsopp nedentil;- dette er en mye hyppigere tilstand hos kvinner enn hos menn. 


Det finnes flere andre muligheter enn akkurat sopp, som i grunnen ikke sees så altfor ofte hos menn medmindre det da foreligger andre faktorer som letteregjør soppinfeksjon, som diabetes f. eks. Du skriver imidlertid om en ring som går over penishodet og ned til huden under;- dette får meg til å tenke på om du muligens skulle kunne ha en mer spesifikk tilstand på penis, som f. eks. hudsykdommen psoriasis, som er en kronisk hudsykdom som ikke sjelden kan debutere nedentil, den går ofte familier, mao. så er den genetisk betinget. En annen aktuell diagnose kan også være en litt mindre hyppig tilstand som kalles lichen sclerosus et atroficus. Denne kan ha gråhvitlige områder som føles litt fortykket og begynner ofte rundt urinrørsåpningen. 


Som det fremgår så kan dette dreie seg om forskjellige tilstander som må sees på av en lege, helst en som har erfaring med hudsykdommer som en spesialist i faget, men mange primærleger, dvs. fastleger og andre som jobber i primærhelstjenesten har ikke sjelden god innsikt i hudsykdommene, slik at fastlegen er ofte den første du bør snakke med. Er han eller hun i tvil om hva dette kan representere så blir du henvist til hudlege. I mellomtiden bør du være tilbakeholdende med bruk av såpe nedentil og bare skylle området et par ganger daglig med lunkent vann og bruke fingrene forsiktig for å få bort det som måtte sitte av løs hud og eventuelt flass. Derpå kan du smøre et tynt lag i området med en parfymefri fuktighetskrem som f. eks. apobase som fås kjøpt på apoteket. Lykke til og god bedring !   

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-