Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødhet og flassing på penishode og forhud

Spørsmål

Hei. Jeg har over lang tid hatt en rødhet og svie under forhuden og delvis på penis glans. Det varierer i "alvorlighetsgrad"; i perioder er rødheten mer fremtredende og huden flasser av, men for det meste er det mindre plagsomt. Dersom jeg har samleie, blir huden under forhuden til dels "skrelt av" og jeg ender opp med plagsom svie og irritasjon under forhuden som varer noen dager. I verste fall, får jeg hevelser under- og i forhuden som går ned etter et par timer. Det er ikke uvanlig at jeg må avbryte samleie p.g.a. de forstyrrende smertene. På bilde nr 5 som jeg har lagt ved, viser det røde området jeg tegnet inn hvor smerten og rødheten noen ganger oppstår på penishodet. De andre bildene viser rødheten (moderat grad) samt hvordan huden flasser av (uten at jeg har hatt samleie). Min personlige hygiene vil jeg beskrive som "vanlig", d.v.s. jeg dusjer hver dag / annenhver dag og har forsøkt Ph-nøytrale såper for underliv uten at det tilsynelatende har noen innvirkning på hudirritasjonen. Jeg synes det ligner veldig på bilder jeg har sett av candida soppinfeksjoner. Det jeg ikke får til å stemme er at jeg har forsøkt mange ganger å behandle det med både Canesten og Dactacort men etter å ha brukt salvene i så lenge som pakningsvedlegget oppgir, er hudproblemet der fortsatt. I samråd med min fastlege, fikk jeg skrevet ut en engangstablett som skulle hjelpe mot soppinfeksjoner. Dette hjalp en god del men infeksjonen dukket opp igjen etter en stund. En del senere, fikk jeg skrevet ut samme tablett igjen og hadde samme resultat; ble bedre en periode før infeksjonen dukket opp igjen. Jeg har fast partner og hun opplever ikke noen symptomer til tross for gjentatt samleie over lengre tid. Jeg begynner å bli rådvill og vet ikke hva jeg skal gjøre for å behandle det, men det hadde hjulpet dersom jeg vet sikkert at dette faktisk er en candida albicans/glabrata eller om det er noe annet. På forhånd, takk.

Mann 35
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er en rekke tilstander lokalisert til glans penis og forhudens indre blad som til vanlig dekker glans som kan komme i betraktning når man leser sykehistorien din, hvorav candidainfeksjon selvsagt er en. Et fellesnavn for overfladiske forandringer i huden i dette området er balanitt eller balanopostitt hvorved man altså forstår betennelsesaktige eller inflammatoriske forandringer som kan variere med en rekke forhold. Siden de gjentatte behandlinger mot candidabalanitt på sikt ikke har ført frem må man spørre seg om denne diagnosen er riktig. Bildene viser et nokså uspesifikt bilde som ikke ligner spesielt mye på en candidabalanitt. Skal man stille en sikker soppdiagnose fordrer det vanligvis at når det i en periode hvor man har vært tilbakeholden med behandling tas prøver og sendes til et mikrobiologisk laboratorium med spørsmål om nettopp candida eller gjærsopp. Candidainfeksjon på en yngre ellers frisk mann er ikke så hyppig medmindre mannen lever i fast forhold med en kvinne som har kronisk candida i skjeden. Tidligere mente man at det svært sjeldent lot seg overføre til mannen, men det er mulig. I tilfeller som ditt bør man også vurdere ta prøver av kvinnen, selv om hun ikke har nevneverdige symptomer. 


Veldig mange helt forskjellige tilstander i denne regionen kan til forveksling ligne hverandre, så å si på en prikk ;- derfor er det viktig at det stilles en riktig diagnose slik at du kan bli hjulpet. Det kan dreie seg om generelle hudsykdommer som bare manifesterer seg i regionen, det kan dreie seg om forskjellige typer eczemer eller det kan være helt spesielle  tilstander som ikke trenger å være spesielt hyppige. Du skriver at du bruker medikamentet escitalopram, i felleskatalogen og sikkert også i pasientvedlegget skrives det at hudmanifestasjoner kan forekomme som en bivirkning. 


Du skriver at du dusjer hver annen dag og forsøker å finne frem til en sepe som ikke irriterer. Slutt med å bruke lokale antisoppmidler. Fortsett vanlig renhold, men ikke bruk sepe i regionen;- sepe fjerner det naturlige beskyttelselaget, hudens syrekappe. Et tilstrekkelig renhold her er forsiktig å fjerne det som måtte være av hudrester og smegma med fingrene under rennende lunkent vann . Etter forsiktig tørking så kan du smøre etter med et tynt lag av en en parfymefri fuktighetskrem som f. eks. apobase som fås kjøpt på apoteket uten resept, dette kan gjøres 2 ganger daglig. 


Få så snart du kan en henvisning til en hudlege som således kan se på tilstanden uten at det er brukt andre medikamenter som kan forandre balanittens naturlige uttrykksform. Fordi som sagt så mye ser likt ut er det viktig at en erfaren fagperson kan undersøke deg og anstille prøver, som den ovenfor nevnte mikrobiologiske prøve, som av og til må gjentas, samt eventuelt også andre prøver. Spesialister i hudsykdommer finnes det godt om i Norge, men mange, spesielt de med avtale har ofte lange ventelister. Noen arbeider uten avtale og der er ofte ventelistene kortere. God bedring og lykke til !