Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde, enkeltstående pletter på penishodet og forhuden.

Spørsmål

Hei. Eg har fått nokken røde flekker på penishode. Har igrunn hatt det eit halvt års tid no, men ikkje so mykje som no. Har kun hatt ein sex partner siste året. Foruten om høgre hånda. Siste gong med ho er 3 veker sida no. Klør litt inniomellom, men ikkje meir enn eg gjorde før eg fekk dette. Bruker aldri prevansjon, ho bruker p-piller. Ka kan det være?

Mann 33
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medfølgende bilde som viser at det på penishodet og tilgrensende deler av forhudens innside befinner seg en rekke tilnærmet sirkulære, litt glinsende og nokså illrøde pletter med god begrensning til normal hud- og slimhinneoverflate. Dette har sittet så lenge som et halvt års tid og blitt verre etterhvert forteller du i brevet ditt. Slike hudutslett på glans penis kalles med et samlenavm for balanitt og av dem finnes det en rekke forskjellige som alle har det til felles at de er overveiende røde, men med forskjellig form og overflate, alt avhengig av hvilken det kan dreie seg om. Sannsynligvis har dette ikke noe med noen seksuelt overførbar tilstand å gjøre. 


Det mest sannsynlige her, bedømt etter lokalisasjon, form og utseende ellers er en tilstand som kalles plasmacellebalanitt eller Zoons balanitt. Man vet ikke hva den kommer av og den er ikke farlig på noen måte;- behandling skjer etterat diagnosen er stilt, som oftest ved at legen tar en ørliten prøve av huden og sender inn til et laboratorium for pathologi hvor den blir diagnostisert helt nøyaktig. Som oftest vil den primære behandlingen bli en kortisonholdig krem som skal smøres på etter legens anvisning, men det finnes også andre behandlinger som kan forsøkes. Det må også nevnes at andre tilstander kan komme i betraktning her, det er svært vanskelig å være sikker på diagnosen bare etter et bilde. 


Som det fremgår, dette må du konsultere en spesialist i hudsykdommer om, henvisning må du få fra fastlegen din. Du skal ikke være engstelig for den lille hudprøven som må tas i tilfeller som dette, som sagt er det mange tilstander som ser nokså like ut og derfor er det av stor viktighet at diagnosen konfirmeres ved slik prøve. God bedring og lykke til !