Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rød og sprukken hudoverflate på penishodet

Spørsmål

Mann 65 år: Jeg har gjennom siste halvannet år hatt problemer med ømfintlig hud på penishodet. Den har vært rød, sprukket og blødd, blitt hel igjen (dog ikke helt fin, men smertefri) og dette har gjentatt seg. Det har imidlertid hele denne tiden vært problematisk med sex, kondom har forsterket problemet og det samme med onani. Har prøvd forskjellige salver, noen har gjort det verre men Bacimycin har jeg hatt nytte av. Er dette noe man må regne med når det meste av livet har passert? Eller er det noen gode råd jeg bør prøve ut. Legger ved et bilde (med de vanlige rødflammede flekker) som en illustrasjon.

Mann 65
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det medsendte bildet har desverre så lav oppløsning at det ikke er mulig å si noe basert på det, annet enn at det ser ut som noen partier av glans er mer uniformt rødlige enn andre. Ut fra det du forteller, bl.a. at det har vart så lenge som halvannet år så synes det jo på tide å få stilt en nøyaktig diagnose og hvis mulig påbegynne en behandling for tilstanden;- vanligvis går slike tilfeller an å behandle og da med noe annet enn bacimycin salve, som jo virker mot bakterieinfeksjoner hvilket synes usannsynlig her.  


Her kan det være spørsmål om det kan dreie seg om en hudsykdom og det er noen stykker å velge mellom. De mest sannsynlige er nok enten tilstanden Lichen sclerosus et atroficus eller Lichen ruber planus. Navnene høres jo veldig spesielle ut og det er de forsåvidt, men de har ingen andre navn. De kan ligne litt på hverandre, begge kommer med røde og mer hvitlige partier, hos lichen sclerosus, som kanskje er den mest sannsynlige kan de hvitlige partiene kjennes litt fortykket ut. Hos lichen planus sees ikke sjelden litt stripeformede hvitlige partier. 


Man kjenner ikke årsaken til noen av dem. Begge kan gi plagene du beskriver. Behandlingen er vanligvis påsmøring med en krem eller salve som inneholder cortison, som kommer i forekjellig styrke som må avpasses etter hvilken tilstand det er rimeligvis og påsmøres etter et bestemt skjema som du får hos legen. Ofte må det en ørliten hudprøve til for at diagnosen kan stilles med sikkerhet. Det du derfor skal gjøre er å få en time hos fastlegen eller noen annen lege i primærhelsetjenesten og be ham eller henne om å henvise deg til en spesialist i hudsykdommer som vil kunne stille en riktig diagnose og begynne behandling. Det er gode utsikter til at dette kan bli mye bedre. Lykke til og god bedring ! Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-