Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Retrograd ejakulasjon - sæd inn i urinblæren

Spørsmål

Hei! Jeg har vært til undersøkelse angående prostataplager. Har fått tilbud om operasjon hvor legen skjærer vekk noe av prostata som trykket på urinrøret. Har blitt fortalt at sæden havner sammen med urin etter en slik operasjon. Etter en slik operasjon, kan det oppstå andre bivirkninger? Er dette en operasjon med risiko for andre skader på kroppen?

Mann 63
Svar

Hei.


Du har blitt fortalt at "sæden havner sammen med urinen" etter den prostataoperasjonen du har blitt tilbudt. 

Operasjonen du beskriver, er etter alt å dømme det som heter Trans Uretral Reseksjon, TUR. Da "høvler" man ut innsiden av prostata hvor urinrøret går gjennom prostata, slik at det blir bedre avløp av urinen.

Det stemmer at tilnærmet alle menn som gjennomgår denne operasjonen, får dette, som forøvrig heter retrograd ejakulasjon. Det består i at sæden tømmes inn i urinblæren pga ødelagt lukkemuskel mellom prostata og urinblære, som følge av operasjonen. Dette gir imidlertid ikke noen redusert nytelse av orgasme og utløsning, så det viktigste er at man er klar over det.


Så spør du om det er risiko for andre komplikasjoner. Enhver operasjon medfører en risiko for uønskede virkninger, også slik prostataoperasjon. Her er en oversikt, med prosentvis forekomst etter hver oppføring:


Blødning med behov for blodoverføring (3%)

Urinveisinfeksjon (20%)

Forsnevringer i urinrør og blærehals (2%)

Inkontinens for urin ((2%)

Redusert ereksjon (6-7%)


Disse mulighetene må du holde opp mot den nytteverdien du får av å bli kvitt prostataproblemene dine. Ta gjerne en grundig diskusjon med fastlegen din også, før du tar endelig stilling til dette.


Lykke til med gode valg.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-