Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager med lukt, utsondring og tørrhet på penis

Spørsmål

Hei! For omlag ett år siden hadde jeg ubeskyttet samleie med en jente, da hun mente at hun var sykdomsfri. Dagen etter jeg hadde samleiet opplevde jeg sterk kløe fra penishodet, og det som en gang var en blank glans ble skrukkete. Jeg ante fare og gikk til fastlegen min og fikk utskrevet kortison(for sopp/eksem). Denne fungerte for kløen, imidlertid sluttet jeg midtveis i behandlingen da jeg synes penishodet ble noe rødt av det. Jeg opptok ikke behandlingen med kortisonet, ettersom jeg i ettertid innså at jeg burde oppbevart den kjølig, og i frykt for at den hadde mistet sin effekt unnlot jeg å bruke salven. Nå for tiden har jeg svært sjeldent kløe. Imidlertid opplever jeg at glansen ikke er blank, men skrukkete eller tørr. Videre opplever jeg at det samler seg noe som kan ligne flass under forhuden som jeg aldri har hatt før. I tillegg opplever jeg en stram/vond lukt fra penishodet som jeg heller ikke har kjent tidligere. Jeg dusjer hver dag, og er nøye med å ikke vaske penis i såpe. Skyller som oftest med vann, men det hender jeg bruker intimsåpe. Lukten kommer tilbake etter kort tid. Flassen er særlig fremtrende i perioder hvor jeg har hatt sædutløsning. Jeg har prøvd cannesten uten effekt. Har prøvd å smøre jevnlig med vaselin, uten effekt. Hva kan jeg gjøre for å få bukt med flassen, den tørre glansen og den vonde lukten? Det blir kanskje litt vel spekulativt, men jeg har også etter dette samleiet opplevd at huden min har begynt å reagere veldig på kulde. Hver gang jeg kommer inn etter en tur i kulden er huden min nokså rød og klør. Dette avtar etter ca. 15 min i varme. Har aldri opplevd dette før samleiet. Tror du dette har en sammenheng?

Mann 23
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Penis er et organ med høyt stoffskifte og betydelig variasjon i gjennomblødning. Utseendet både av penisskaftet og glans vil kunne være nokså omskiftelig og særlig glans vil også utseendemessig variere med temperatur, ute og inne. De medsendte bildene viser ikke noe spesielt sykdommelig annet enn at man kanskje kan ane noe antydning til flassing på penishodet, noe som ser ut til å ligge innenfor normalvariasjonsområdet. 


Sopp på penis er sjeldnere enn mange later til å tro, også leger;- de fleste menn som virkelig har sopp lever fast sammen med en kvinne som har sopp i skjeden. Er legen i tvil kan han ta en prøve for mikroskopisk undersøkelse og samtidig sende inn prøve til nærmeste mikrobiologiske laboratorium. Bare å smøre canesten uten at diagnosen er stilt er ikke tilrådelig. At penishodet virker noe tørrere enn vanlig kan du forsøke å behandle med en parfymefri fuktighetskrem et par ganger daglig, tynt påsmurt. Et godt alternativ her er apobase som fås kjøpt reseptfritt på apotek. 


Det du beskriver under forhuden og som kan lukte er for det første en utsondring av talg som kalles smegma preputialis og som består av en tildels tyktflytende masse som vil variere i tid og med ytre forhold. Det er normalt og det greieste er rett og slett å fjerne dette forsiktig med fingrene og så skylle godt etter med lunkent vann, for eventuelt å smøre etterpå. En annen ting som kan fremkalle lukt nokså fort er om man etter ejakulasjon ikke skyller glans og forhudsområdet nokså grundig etterpå. Da kan rester av sæd bli liggende mellom forhuden og penishodet og utvikle lukt nokså hurtig. En tredje årsak til lukt kan være urin som også blir liggende etter vannlatningen på samme sted. Jeg ser du skriver at du er tilbakeholdende med såpe og det er i og for seg bra, men litt såpe innimellom vil ikke skade, spesielt hvis man passer på å smøre med nevnte fuktighetskrem. Man må i det hele tatt prøve seg litt frem og finne ut hva som virker. 


Du skriver at det hender at huden din ser ut til å reagere på kulde. Det kan meget godt være tilfelle, det er beskrevet en type kuldeallergi som kan opptre som elveblestlignende utslett. Hvis dette fortsetter må du konsultere en spesialist i hudsykdommer om hva som kan gjøres, det finnes medikamenter mot dette. Det er ingen grunn til å tro at det har noe med samleiet for et år siden å gjøre, denne tilstanden er ikke seksuelt overførbar. God bedring og lykke til !