Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager forbundet med de nedre urinveier

Spørsmål

Hei, jeg har noen bekymrer angående underlivet mitt. Tror jeg har en form for kjønnssykdom, infeksjon, sopp, bakterie eller lignende. De siste årene har jeg hatt 5 symptomer som har kommet og gått, og siden jeg i mellomtiden har testet meg flere ganger for kjønnssykdom og urinveisinfeksjon har jeg bare tenkt at det går over, men de 5 symptomene kommer stadig tilbake før de igjen forsvinner en periode. Symptomene kommer ikke nødvendigvis samtidig. 1. Av og til svir det når jeg tisser og den svien varer ofte 5-20 minutt etter jeg er ferdig å tisse. Det skjer oftest når jeg tisser rett etter ejakulasjon. 2. Jeg må ofte på do å tisse når jeg er hjemme. Når jeg er på jobb og skolen er jeg ikke ofte på do, men så fort jeg er hjemme tisser jeg veldig ofte. 3. Av og til kommer det tørt, klumpete slim fra urinrøret. Dette er ikke vondt og det er helt luktfritt. Det er sånn slim du kan se for deg lekebutikken selger. Slimet kommer når jeg presser hard ved avføring eller ved ejakulasjon sammen med sæd. Jeg dro til legen angående dette, men hun mente det var helt normal slim-produksjon i urinrøret. 4. Av og til får jeg noe som kan ligne på balanitt eller herpes. Jeg får utslett og kløe sammen med et hvitt talg-aktig belegg rundt glans som lukter vondt. Dette kommer også sammen med veldig vonde rifter og sår rundt glans og forhuden. Av og til vil også forhuden bli veldig stram og krympe seg mindre. Da blir det også veldig tørt og vondt å tisse og dusje siden forhuden er så stram. Da bruker jeg som regel Canesten for å gjøre det mer fuktig slik at det ikke er like vondt å trekke forhuden tilbake. En periode prøvde jeg å være mer renslig ved å vaske glans og forhuden litt oftere, etter det har dette forekommet sjeldnere. 5. Av og til fremstår urinen min grumsete og skitten når det treffer do-vannet. Ser tåkete ut. Hva tenker du dette er og hva skal jeg gjøre? Kan det være flere sykdommer/infeksjoner, eller er dette normale ting som av og til skjer? Takk for svar.

Mann 18
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Svaret på det første spørsmålet ditt skulle være greit, vanligvis vil det for de fleste menn ikke sjelden være forbundet med litt sviing ved vannlatning, av og til bare et lite øyeblikk og av og til litt kraftigere uten at det betyr noe spesielt sykdommelig;- hva det helt kommer av vet man ikke, men det kan f. eks. ha noe med urinens sammensetnng å gjøre. Sviingen rett ejakulasjon er godt kjent for de fleste og er svært alminnelig, den kan nok sitte i en stund. Vedrørende spørsmålet om at vannlatingstrangen kan variere med tid og sted henger nok sammen med at trangen er autonomt styrt, dvs. avhengig av hvor mye urin det er i blæren, men når man er opptatt med noe annet, som f. eks. på jobb eller skole så undertrykkes trangen uten at man selv helt er klar over det og trykket blir erfor større når man slapper av, som når man kommer hjem. Det fjerde spørsmålet ditt tror jeg handler om den normale talgproduksjonen som alle menn har i området undet den bakre begrensningen av penishodet. dette er helt autonomt styrt og det som kommer er en fet masse som bl. mye annet inneholder talg som har en helt karakterristisk lukt og konsistens. Den vil kunne variere i mengde, tid når den kommer, tykkelse og lukt. Massen kalles for smegma preputialis og mengden og frekvensen varierer i tid og fra mann til mann. Den fjernes enkelt ved litt lunkent vann og bruk av fingrene. 


Derimot det du i tillegg beskriver som består av vonde rifter og sår rundt glans og forhud samt at huden blir stram og virker som den krymper noe slik at passasjen som penishodet glir i virker strammere tror jeg er noe annet. Dette kan være en ikke så sjelden tilstand som kalles lichen sclerosus og som kan ytre seg på den måten, ofte i nærheten av kroppsåpnngene som f. eks. urinrørsåpningen og komme og gå i perioder og være til tider plagsom og irriterende. Denne tilstanden er det god behandlng for, men du bør i denne forbindelse få en henvisning til en hudlege som kan ta prøver av den slik at nøyaktig diagnose kan stilles. Henvisning til hudlegen får du hos fastlegen eller annen lege i primærhelsetjenesten. Canesten kan du slutte å bruke, men før du kommer til legen kan du bruke en forholdsvis konsistent fuktighetskrem som du får på apoteket, som canoderm eller apobase. 


Urinen kan ha forskjellig utseende og lukt ettersom det vi drikker og spiser har innflytelse på den. Normalt skal den være strågul og ha en viss, karakterristisk lukt, men denne kan altså variere, som utseendet. Ved liten urinproduksjon blir faren sterkere og lukten av og til strammere. For ordens skyld kan du ta med en morgenurin til legen en gang du er der og be ham se på den og analysere den, eventuelt sende den inn til et mikrobiologisk laboratorium. Det fjerde spørsmålet ditt er det som er mest problematisk;- slik skal det ikke være. Men jeg er usikker på om det du beskriver er en utflod, som er noe som kommer før urinen og som kan representere det som kalles en urethritt eller urinrørskatarr, en av de mest vanlige av de seksuelt overførbare sykdommene som fremkalles av chlamydia, mycoplasma eller gonorè eller andre mikrober. Når du er hos legen så bør du få ham eller henne til å ta prøver av dette slimlignende stoffet og få det analysert, også ved et mikrobiologisk laboratorium. Urinrøret produserer så langt jeg vet ikke slim ved siden av den normale urinen, så det bør undersøkes nærmere. Håper dette var svar på noe av det du spurte om. God bedring og lykke til !