Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pigmentforandring på penis

Spørsmål

Hei! Jeg har et lite område på penis som har endret farge og lurer på om det er noe jeg bør sjekke opp videre? Jeg er usikker når jeg fikk forandringen men har gått med det i vartfall opp mot ca 5 - 6 måneder. Hudforandringen føles akkurat som vanlig hud. Annen info om meg: Jeg er omskjært for ca 3 år siden pga trang forhud og jeg har også tidligere hatt mye problemer med HPV (synlige vårter), men det er ikke et problem nå. Jeg er 40 år gammel.

Mann 40
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bildet viser som du sier et tilsynelatende godt begrenset område i forhudsregionen som er pigmentert eller brunfarget. Graden av fargeforandring relatert til omgivende hud synes på bildene å variere noe med lyset i bildet og kan nok representere flere diagnoser. Noen ganger fremgår diagnosen relativt klart av et bilde, men som så ofte når det gjelder forandringer i huden er det vanskelig å si noe sikkert uten å ha hele mennesket foran seg og få anledning til å kjenne på forandringen og spesielt ved pigmentforandringer også vurdere graden av pigmentering av øvrig hud og ha anledning til å spørre under undersøkelsen. Spesialister i hudsykdommer vil alltid se på et slikt område som ditt med det som kalles et dermatoskop, som er et lite forstørrelsesglass med innebygget lys som kan si noe mer om hvordan området er oppbygget og de forandringer som ikke sees med det blotte øye. Hudleger vil alltid se på inntrådte pigmenterte lesjoner med stor nøyaktighet for å utelukke de mer alvorlige tilstander som disse en sjelden gang kan representere. 


Her kan man kanskje tenke på om tidligere vorter kan ha sittet i dette området, at det således være et slags arrvev som er blitt pigmentert. Det ligner ikke på det som kalles vitilige, som er en sykdom med tap av pigment og som således ofte viser seg ved mer hvitlige områder enn omgivende hud. Systemsykdommer som Addisons sykdom kan medføre forandring i pigmentering, det samme kan tilstanden melasma, men ingen av dem er spesielt sannsynlig her. En begynnende melanocyttisk nævus eller føflekk kan ha en slik form og kan utvikle seg til en mer alvorlig tilstand. Eller det kan selvsagt også være en relativt alminnelig føflekk eller nævus, men dette kan godt differensieres i et dermatoskop. 


Som det fremgår bør du bestille tid hos en hudlege som kan undersøke deg for dette og utelukke at dette er noe alvorlig eller om det ikke er det, det siste er nok kanske det aller mest sannsynlge, men igjen, pigmenterte forandringer bør alltid undersøkes grundig. Lykke til !  

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-