Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pigmenterte forandringer på penis

Spørsmål

Jeg har hatt kjønnsvorter på penis tidligere. Bare små prikker. Dette var når jeg var ca 25 år. De prikkene tok spesialist vekk med frysing. Når jeg var liten, så hadde jeg også noen prikker på armen som doktoren måtte skjære vekk med skalpell redskap. Nå har jeg fått noen prikker på penis. Å de er mørke. Jeg har ikke hatt slik mørk farge på de før. Jeg har 5 stk totalt på penisen som du ser på bildene. Jeg vet ikke om de er kjønnvorter eller føflekker. De føler ikke ut som de har en klump inn i. Så det minner meg mer om en føflekk. Kunne du hjelpet meg med å svare hva dette er? Eventuellt er det en farlig føflekk? Jeg synes det er sjenerende ogsån og vil gjerne få de fjernet. Kan du gi meg noen gode råd?

Mann 41
Svar

Hei og takk for brevet ditt med bilder av det som ser ut som er det som man vanligvis kaller føflekker på penis. Føflekker eller melanocyttiske nævi er temmelg vanlige og de fleste av oss har en eller flere av dem spredt på kroppen og de aller fleste er godartede. Imidlertid er det umulig å vurdere slike ut fra fotografiske bilder, som for øvrig er utmerkede, og derfor bør alle slike pigmenterte lesjoner vurderes av en kyndig lege, dvs. en hudlege med hjelp av det som kalles et dermatoskop. Enkelt fortalt er dette et avansert forstørrelsesglass som forstørrer ca. 10 ganger hvorved detaljene i det som studeres kommer frem på en helt annen og mer detaljert måte enn ved det som oppnås ved bare å bedømme flekkene eller lesjonene med det blotte øye. Er legen i tvil om en eller flere av flekkene eller lesjonene vil han eller hun kunne ta prøve og sende inn  til et laboratorium for pathologi hvor det kan gjøres en mikroskopisk bedømmelse av det innsendte materialet.  


Du nevner at du som barn ble behandlet for noen utvekster som legen fjernet kirurgisk;- det handlet muligens da om det som kalles mollusker og som barn ofte kan få. De fremkalles av et pox-virus og er helt ufarlige. Det finnes imidlertid en annen type pigmenterte lesjoner eller flekker i genitalområdet som fremkalles av en type HPV-virus og som kalles bowenoid papullose. Dine ligner ikke helt på det vi vanligvis forbinder med dem, men det er viktig at dette utelukkes siden penis ikke er det aller vanligste stedet man får slike pigmenterte forandringer. 


Derfor kommer du ikke utenom en tur til en spesialist i hudsykdommer for å få dette vurdert. Da trenger du en henvisning fra fastlege eller annen lege i primærhelsetjenesten. Det kan desverre være nokså lang ventetid som de spesialistene med avtale. Hvis du bor i eller ved en av de større byene finnes det vanligvis noen spesialister som praktiserer privat og her kan ventetiden være endel kortere. Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-