Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Peyronis

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 55 år som den siste tiden har lagt merke til at penis har begynt å bøye seg oppover og til siden ved ereksjon. Det oppstår også smerter ved ereksjonen. Jeg synes symtomene tyder på at jeg har fått Peronies sykdom. Etter det jeg har sett på nettet har det inntil nylig ikke vært noen effektiv behandling mot denne sykdommen, og at operasjon er eneste alternativ hvis krumningen blir så stor at man får problemer med å fungere seksuelt. Jeg vil jo helst slippe å operere mine edlere deler, jeg lurer derfor på følgende: Jeg har sett at legemiddelverket i fjor godkjente et nytt legemiddel som heter Xiapex for behandling av denne tilstanden. Bør denne behandlingen skje så tidlig som mulig i sykdomsforløpet? Eller kan jeg se an og se hvordan sykdommen utvikler seg? Vet du om det er generelt kan være lang ventetid for å få utført dette i den offentlige helsevesenet?

Mann 55
Svar

Hei

Det er riktig at du antagelig har fått Peyronies sykdom, som oftest er utløst av et fall eller slag. men også kan skje etter at man har hatt kirurgisk behandling av prostata. Nå vet ikke jeg om du har opplevd noe slikt, men det kan nå behandles som du riktig påpeker med Xiapex. Dette er en injeksjonsbehandlig som gjøres av spesialister på dette feltet, nemlig urologer. Ikke alle gjør det, men du kan snakke med din fastlege og presentere problemet. Det som vil være nyttig er å ta et bilde av penis erigert fra siden og nedenfra og ovenfra. Slik at man kan se vinkelen. Fastlegen må i så fall henvise deg til en slik urolog. Hvor lang ventetid det tar i det offentlige er nok litt avhengig av hvilken region i landet du bor i. Men det jeg vet er at en del private klinikker gjør dette; som bl.a. Aleris. Og der er nok ikke ventetiden lang. Men det er klart det koster mer penger. Kanskje du har en privat helsforsikring? 

Men først og fremst gå til din fastlege og presenter problemet. Resultatet av en slik injeksjonsbehandling tyder bra.