Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Peyronies sykdom: Når penis krummer seg

Spørsmål

Hei, jeg er en 73 år gammel mann som er fortsatt aktiv i sexlivet. Mitt problem ligger i fysisk endring i penis (vet ikke riktig om dette er innen ditt fagfelt)inntil for ca. ett år siden begynte min penis å bli krummet oppover og litt til venstre, (det virker også som penisen derav er påviselig kortere?Den var iallfall betydelig lengre før) dette er nå blitt et problem som dessverre fysisk går ut over sexlivet mitt. Jeg er riktignok 73 år gammel, men er i meget god form for øvrig, går lange fjellturer og jevnlig styrketrening. Sexlivet er derfor viktig for meg både for min fysiske og mentale helse . Mitt spørsmål er derfor om det er noe som kan gjøres med dette? Kan jeg gjøre enkelte ting selv?, finnes det medisiner? eller med det inngrep til? Takknemlig for svar

Mann 73
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du har rett i at akkurat seksuelt overførbar sykdom ikke er det helt riktige fagfeltet idet tilstanden din ikke har noe med det å gjøre, men det grenser jo opptil urologi, som ville vært det du hadde blitt kanalisert til om det fantes en urolog som svarer på Lommelegen og det gjør det ikke. Tilstanden du beskriver er godt kjent;- den ene varianten, som er svært sjelden er medfødt og kalles krumerik, den andre er den du har fått og den kalles for Peyronies sykdom eller induratio penis plastica. Penis får over tid en langsom bøyning mot en bestemt retning og samtidig kan det virke det som den også langsomt forkortes slik du også nevner. Årsaken er ukjent;- enkelte beskriver at den kan utløses av mindre traumer mot penis, eventuelt mindre innvendige skader, og av og til synes det å være tilfelle. Innvekst av bindevev mellom de ørsmå kammerene inne i svamplegemet har vært påvist uten at man forstår hvorfor dette kommer. Autoimmunitet har vært en mulig nærlggende forklaring, men sikkert vites ikke dette.

Enkelte får smerter og ømhet i begynnelsen av prosessen med smertefulle ereksjoner, eventuelt nedsatt erksjonsevne som rimeligvis da går ut over sexlivet, som du beskriver. Plagene kan avta over tid idet penis sannsynligvis finner et stabilt leie og detn blir mindre aktivitet i sykdommen.

Det finnes flere typer behandling. den ene typen går på injeksjon av enzymer som bryter ned den tidligere nevnte bindevevet. Den andre tilnærmingen er et operativt inngrep. Begge behandlingstypene hithører under faget urologi, slik at det du må gjøre er å be fastlegen eller noen annen lege i primærhelsetjenesten om å henvise deg til nærmeste urologiske avdeling på sykehus eller til en praktiserende spesialist, behandlingen bestemmes og utføres av urolog. Ventetiden kan være kortere hos de praktiserende spesialistene. Ofte kan det være nyttig å ta bilder av penis i erigert tilstand og legge ved henvisningen. Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-