Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Penisklemme mot urinlekkasje?

Spørsmål

Hei, I 2015 ble jeg operert for prostatakreft (radikal prostatektomi). Siden har jeg vært plaget med tiltagende urinlekkasje, fra et snitt på 35 ml/døgn i 2017 til et snitt på 100 ml/døgn i 2020. Det blir noen bleieskift i løpet av dagen. Så nå har legen min foreslått at jeg bruker penisklemme i tillegg til bleier, for å redusere lekkasjen. Jeg har fått rekvirert to typer, en som kalles C3 og en som kalles Drop-Stop. Jeg var i utgangspunktet positiv til å prøve dette, men så leste jeg på NHI.no at "bruk av penisklemme gir risiko for koldbrann og bør brukes med forsiktighet og kun hos utvalgte pasienter" (https://nhi.no/sykdommer/mann/prostata/urinlekkasje-etter-prostataoperasjon/). Dette gjorde meg skeptisk. Legen min har ikke nevnt noe om fare for koldbrann. Er koldbrann noe jeg bør være bekymret for? Bør jeg rett og slett ikke ta sjansen på å bruke penisklemme, likevel? Jeg er en alminnelig sprek 60-åring, i full (kontor)jobb og aktiv på fritiden. Røyker ikke og er ikke overvektig. Ingen sykdommer/medisiner.

Mann 60
Svar

Hei.


Penisklemmer er en behandlingsmulighet ved urinlekkasje, men det må brukes med forsiktighet og kun hos utvalgte pasienter. Faren er at en klemmer av for hardt, slik at blodforsyningen til penis avklemmes, noe som kan gi gangren (koldbrann) 

Men dette er ikke noe som kommer plutselig, så man kan gardere seg mot det. Blir blodforsyningen avklemt, vil det gi tiltagende smerter, og en fornuftig og klok person som kjenner etter, vil derfor kunne ta av klemmen før det går så langt som til koldbrann. Det er om å gjøre å bruke så lite trykk som mulig, kun nok til å klemme av urinlekkasjen, og ikke stanse blodforsyningen. Det betyr at man bør starte med å slite trykk som overhodet mulig, og så øke gradvis til en ser at det stopper urinlekkasjen, uten at man får smerter i penis. Får en ikke til det, så er ikke penisklemme et alternativ.

Jeg ser ikke at det er noe i veien for at du kan forsøke dette, så lenge du vet om faren for avklemming av blodsirkulasjonen, kjenner etter og tar av klemmen om du skulle kjenne smerter. I beste fall kan det jo også være noe du kan ha stor nytte av.

Lykke til med god avgjørelse.