Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Normale PSA-verdier for eldre menn?

Spørsmål

Hva regnes som normale PSA-verdier fra 70-årsader og videre oppover? Er det verdier/alder der kliniske undersøkelser bør iverksettes?

Mann 85
Svar

Hei.

PSA øker med alder, og for aldersgruppen 70-79 år er 6,5 satt til å være øvre normalgrense. Den øker videre med økende alder, og du er 85, ser jeg. Jeg har ikke tallene for din aldersgruppe, men det vil nok være høyere enn 6,5. 

Hvorvidt kliniske undersøkelser bør iverksettes avhenger ikke bare av PSA-verdien, men av om pasienten har symptomer fra prostata, f.eks. problemer med vannlating, og ikke minst om hvordan prostatakjertelen kjennes ut for legen når han/hun undersøker den med en hanskekledd finger. En hard, ujevn, knudrete og ussymetrisk prostata vil gi mistanke om kreft, noe som vil tilsi videre utredninger. Dette skal legen din vurdere for ditt vedkommende, ut fra slike totalvurderinger. Det er ikke slik at PSA-tallet alene er det som avgjør om en skal utrede pasienten videre. 

Jeg forstår at dette etter alt å dømme er et tema for ditt vedkommende, og da er det viktig for deg å vite at det er din leges ansvar å gjøre disse vurderingene for deg, slik at du slipper å sette deg inn i et så stort medisinsk fagområde for dette, som om du selv var ansvarlig for å ta stilling til dette, for det er din leges jobb. Oppsummering: Hvorvidt man skal utredes avhenger av en rekke faktorer som må sees i sammenheng: Pasientens totale helse og alder, subjektive plager/symptomer, klinisk undersøkelse av prostata (hvordan den kjennes ut) og PSA-verdier.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-