Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mann på 24 med ereksjonsproblemer: Psykologiske eller fysiske årsaker?

Spørsmål

Hei. Jeg har ett problem med ereksjon. Jeg har utredet meg hos urolog. Og min fastlege er fast bestemt på at det er psykisk. Så er det nevnt. Jeg lever ett godt og anstendig liv. Hvor jeg trener 4-5 ganger uken og jobber man-fre. Det skal sies at jeg spiser lite / aldri fisk. Spiser også veldig lite grønnsaker og frukt. Ereksjon kommer sjeldent. Når den kommer så blir den veldig fort slapp. Det vil si den blir aldri helt hard. Og om jeg ikke stimulerer den på 10-15 sekunder så blir den helt slapp igjen om det ikke er fysisk kontakt. Får også veldig fort orgasme ved stimulering. Dette har forekommet når jeg kun er for meg selv. Har heller ingen morgen ereksjon eller spontane ereksjoner lenger. Jeg vet selv at jeg er frisk, og at det heller ikke er noen problemer med selve penis. Selv til tross for en ung alder så er jeg ganske overbevist om at det kan være noen ryggproblemer som gir utslag for dette. Kan legge ved bilde. begge de punktene ved ryggen har jeg nevneverdig problemer etter alt for mange år med gaming. Spilte kanskje med feilsittestilling i 5000 timer. Tror det kan ha gitt utslag. GUansett så er det helt umulig for deg og gi ett svar over nett. Og du henvender meg antagelig til fastlege. Det fungerer ikke. Det jeg lurer på er om du har noen innsikt i hvilke aktører som er aktuelle for meg når det kommer til en utredning av dette "problemet" ? Jeg tenker at jeg vil til noen private som er eksperter når det kommer til nevrologi og penis, om du har noen forslag? Jeg vil avslutte med at de gangene jeg har prøvd Cialis og noen andre varianter så har penis fungert perfekt. Da har jeg spontane ereksjoner, god sex og faktisk morgen ereksjoner i blant. (Cialis).

Mann 24
Svar

Hei.


Det første som må gjøres, er å sjekke testoteronverdiene dine. Noen menn har langt lavere verdier enn alderen skulle tilsi, og det kan virke inn. Det er nok ikke spesielt sannsynlig, men bør for ordens skyld være gjort før man definerer det som psykologisk forklarbart. 

I din unge alder er det tilnærmet sikkert at dette har psykologiske årsaker, mens hos eldre menn kan fysiske årsaker noe oftere være årsaken. Dine tanker om at det skyldes ryggen, er jeg ikke enig i. Vondt i ryggen, slik du har, er særdeles vanlig, faktisk har flesteparten av oss det i perioder i livet, og dersom du hadde hatt skade på nerver, slik du viser på plansjen du har vedlagt, ville du hatt nevrologiske symptomer som evt lammelser, vansker med vannlating osv. Så den teorien kan du legge fra deg, for å holde seg til et diagnostisk blindspor, vil jo i verste fall hindre deg i få den hjelp som kan være til nytte for deg.


Dette med "psykologiske årsaker" betyr ikke at du har en eller annen psykisk sykdom eller diagnose, men det har å gjøre med at dette med ereksjon er særdeles påvirkelig av psykologiske faktorer generelt. En pleier å si at ereksjon og sex er 99% mentalt. Rent konkret så er den helt klart vanligste årsaken til ereksjonssvikt slik du beskriver, spesielt hos unge menn, at man har kommet inn i en ond sirkel med negative forventninger om dårlig ereksjon, noe som er en ugrei tanke, naturligvis, og det gir psykologisk stress: "Har jeg et ereksjonsproblem?" "Vil det skje igjen?" og selv på det ubevisste planet vil slike tanker være en meget effektiv sperre for god ereksjon hos enhver mann. Sagt med andre ord: Bekymringen og frykten for å få nok en dårlig ereksjon, slik har erfart tidligere, og derved "feillært"at du har et ereksjonsproblem, er mer enn nok til å ødelegge enhver ereksjon. Behandlingen for denne typen ereksjonssvikt, er naturligvis psykologisk, ved at en bevisstgjøres og blir klar over at dette er årsaken, for bare ved det tar en jo bort en stor del av bekymringen og stresset ved å slite med dette. Og det i seg selv har effekt. Videre vil en noen ganger supplere med ereksjonsfremmende tabletter helt innledningsvis, for at du skal få erfart og re-lært at du faktisk kan få god ereksjon. Da reverseres den onde sirkelen du nå etter alt å dømme har kommet inn i. Slik psykologisk behandling er som hovedregel særdeles effektiv, med raskt innsettende virkning.


Du sier at du ikke tror det er psykologisk, men det er et dårlig utgangspunkt. For det kan hindre deg i å løse problemet med psykologiske tiltak som ovenfor beskrevet. Jeg kan naturligvis ikke fastslå med 100% sikkerhet at det er psykologisk hos deg, men tenk følgende:

Hva om det faktisk er det, og du er avvisende til tanken? Hva med å forsøke psykologisk behandling, ut fra den tankegangen at "det skader nå ikke, ihvertfall" og ikke minst ut fra begrunnelsen av at tenk om det faktisk virker: Tør du virkelig ta sjansen på å IKKE forsøke den vinklingen? Tenk om du faktisk velger vekk det som kunne ha hjulpet deg, bare fordi du ikke er enig i forklaringen i utgangspunktet? Hjelper det ikke, så vet du det, og hjelper det, så har du skutt gullfuglen. Sex er for viktig til å ikke være åpen for ting som faktisk kan hjelpe.

Og du er nok sikkert enig med meg i at du rent formelt sett ikke vet med 100% sikkerhet at det IKKE er psykologisk, for det kan du faktisk ikke vite. Du har til nå tenkt det, men om du tenker anderledes fra nå: Sett om det faktisk er psykologisk, og du åpner døren for denne forklaringsmodellen, i det minste for å ikke la noe være uprøvd, og så ser du da etterhvert om det stemte eller ikke.


Hvor kan du så få slik hjelp? En del fastleger driver mye med denne type samtalebehandling, det avhenger litt av legetypen, så du kan godt starte med å spørre fastlegen om dette. Hvis du gjør det, ville jeg helt avgjort tatt med en utskrift av spørsmål og svar her, slik at legen vet hva vi har snakket om, og så kan dere ta det videre derfra.

Evt vil naturligvis en sexolog være helt riktig instans, og du kan sikkert google deg frem til nærmeste sexolog der du bor, evt spørre fastlegen. Om du bor på Østlandet, vil det også være en mulighet å oppsøke privatpraktiserende spesialist på "mannlige tilstander", dr Ken Purvis, https://colosseummann.no/vi-tilbyr/. Han er lege og spesialist i andrologi.

Andrologi: Fra Purvis`sin nettside: "Andrologi omfatter bl.a. mannlig fertilitet, seksualfunksjon, hormoner, sykdommer, og underlivsinfeksjoner. " Der vil du altså kunne få en utredning og oppfølging både hormonelt og hva gjelder seksualfunksjon. 


Håper svaret kan være til nytte for deg, dvs det er jeg rimelig sikker på, om du velger å "ta sjansen" på få følge rådene her. Lykke til.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-