Kul på størrelse med en ert på bitestikkelen: Spermatocele

Spørsmål

Hei! Jeg fikk i 2015 resept på Omnic av urolog grunnet prostatitt. Opplevde god effekt av medisinene men fikk ikke utløsning som er en vanlig bivirkning. Det som hendte var derimot at jeg etter å hatt sex 3 ganger fikk sterke smerter i pung, og sluttet på medisinene. Jeg kontaktet lege, og ble enige om å bruke omnic periodisk og være seksuelt fraværende i periodene hvor jeg inntok medikamentet. Jeg ble bedre etter et par dager. Det som derimot hendte var at det oppstod en kul på vestre biteatikkel som er mindre enn en ert, hard og rund. Jeg tenkte naturligvis at denne hadde sammenheng med episoden og var ikke ondartet. I det siste har jeg begynt å lurt på om jeg burde dra til lege for å få undersøkt kulen? Den har ikke endret seg eller vokst, og jeg har ingen andre symptomer eller plager fra området. Kulen er lett øm å ta på men dette er vel naturlig siden den sitte på biteatikkelen? Jeg er også 100% sikker på at kulen ikke var der i forkant av episoden med smerter osv, da jeg kjenner på testiklene vær gang jeg dusjer. Kan dette være kreft? Ville jeg ikke fått andre symptomer? Burde jeg få kulen undersøkt? Jeg synes det er flaut å vise seg frem på den måten hos en lege.

Mann 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du kjenner en kul på størrelse med en ert på bitestikkelen. Det er tilnærmet sikkert et spermatocele, hvilket er en ufarlig utposning på bitestikkelen. Disse skal ikke behandles, og det har ingenting med sykdom å gjøre. Men samtidig så har vi en grei hovedregel om at alle nyoppståtte kuler i pungen skal legeundersøkes, naturligvis for å utelukke kreft. Prinsipielt sett så er det jo ikke rett av meg å stille en "sikker" diagnose som dette uten å kjenne på kulen. Derfor, selv om jeg ikke mistenker kreft her og er rimelig sikker på at dette er et spermatocele, så synes jeg du skal få legen din til å bekrefte at det er et spermatocele. Når du får den beskjeden, så er jo dette "case closed", og du trenger ikke å tenke på det noe mere. Du skriver at du synes det er flaut å vise underlivet til legen. Det er en ikke uvanlig tanke, og fullt forståelig siden det er noe du ikke er vant med, men da synes jeg samtidig at du bør minne deg selv på at for legen din så er det like vanlig og "usensasjonelt" som å se en pasient i halsen eller øret. Det hele er også over på omtrent et minutt eller to, for alt legen gjør, er å kjenne på dette, og konstatere at det er et spermatocele. Og ikke glem at vi er fullt i stand til å velge ting vi synes er ubehagelig eller "flaut" også, vi er ikke nødt til å velge vekk alt vi ikke liker. Så bare hopp i dette, så slipper du å tenke mer på dette noensinne. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-